Browsing by Subject "Tejtermelés"
Now showing items 1-16 of 16
-
Az aflatoxin szennyezés ismételt megjelenése Szerbiában
(2015)In my thesis I have written about the level of aflatoxin contamination in the region of North-Serbia. This year's hot and dry weather was beneficial to the spreading of Aspergillus mould, which is responsible for the ... -
Economic losses in dairy cattle herds due to lameness
(2012)Today, as part of the European Union our aim is to minimize to production cost of milk and to provide a better quality instead of increasing heard size and the volume of milk production, and therefore enabling Hungarian ... -
Effect of feeding of XTRACT(TM) on the acid-base metabolism and ruminal fermentation in high producing dairy cows
(2010)In this experiment the administration of XTRACT™ resultet in an increase in the concentration of acetate. This is the opposite result of various experiments performed on the effect of plant extracts containing cinnamaldehyde ... -
Effect of keeping system on fertility and milk production in small dairy farms (<100 cows) in Switzerland and a large scale dairy farm (>500 cows) in Hungary
(2010)Due to the higher milk yield and thus shorter estrus and lower fertility, the heat of the Hungarian Holstein cow is more difficult to detect and needs a higher amount of AI/ pregnancy as the Swiss dairy cows. Contributing ... -
Evaluation of the heterosis in a dairy grading-up breeding system
(2014)Production of beef and milk is increasingly becoming an important economic sector because of the greater interest and need for these products. Therefore the selection is aimed to create early maturing and productive animals. -
Genetic basis of bovine milk production in Bavaria : Review of literature
(2011)Wie kaum ein anderer Zweig in der Lebensmittelbranche ist die Milchindustrie rund um den Globus ein wichtiger Teil jeder nationalen Wirtschaft. Obwohl das Ziel, höhere Leistungen, sowohl quantitativ, als auch qualitativ, ... -
A hőstressz tejtermelésre kifejtett hatásainak vizsgálata egy hazai Holstein-fríz szarvasmarha állományban
(2010)Szakdolgozatomban egy hazai Holstein-fríz szarvasmarha állományt érő hőstressz előfordulási gyakoriságát, és a hőstressz tejtermelésre kifejtett hatását vizsgáltam. Méréseimet 2009. július 7. – 2009. szeptember 16. , illetve ... -
HSP-70 promóter-polimorfizmus vizsgálata egy hazai Holstein állományban
(2011)Szakdolgozatom célja az volt, hogy egy nagy-létszámú Holstein tehenészetben a HSP-70 promóter genotípusait meghatározzam, és a már rendelkezésre álló korábbi kutatási adatokkal azokat összehasonlítva a lehetséges közvetett ... -
Különböző eljárással tartósított nedvesen roppantott kukorica etetésének hatása tejhasznú tehenek tejtermelésére
(2010)Kísérletünk célja a nagymennyiségben etetett, két különböző eljárással tartósított (Biocrimp vs. Kemisil) nedvesen roppantott kukorica hatásának vizsgálata volt tejhasznú tehenek tejtermelésére. A kísérlet során 3 hónapon ... -
A Prototheca zopfii előfordulása egy nagyüzemi holstein-fríz állományban és a fertőzés gazdasági hatása
(2011)A Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás hazánkban is egyre több tejtermelő gazdaságban okoz problémát. Többek között a jelen dolgozatban bemutatott átlagosnak tekinthető magyarországi nagyüzemi holstein-fríz tehenészetben, ... -
A study of hoof diseases in dairy cattle
(2010)Hoof diseases are a considerable problem from both an economical and animal welfare point of view. It leads to decreased production and reproduction performance and is a common cause of early culling. The causes of hoof ... -
Study on energy metabolism in dairy cows around parturition under field condition
(2010)The most common diseases in high-producing dairy farms are metabolic disorders, and they have a tendency to occur together and are completely interrelated. Early lactation exposes the cow to numerous stressors, and the ... -
A szubklinikai ketózis előfordulsásának vizsgálata hazai tehenészetekben
(2012)Tejelő szarvasmarha állományokban az ellést követő időszak, a laktáció első heteiben a tejtermelés és annak energiaszükséglete gyorsabban emelkedik, mint az állat szárazanyag felvevőképessége. Az ellés körüli időszak ... -
Tejelő tehenészet HACCP-rendszere és higiéniai helyzetének vizsgálata redox-potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai gyorsmódszerrel
(2010)Az élelmiszer-biztonság kérdése nem csak a fogyasztó hanem a termelő részéről is a középpontba került az utóbbi években. A fogyasztók igénye megnőtt az aggálytalan élelmiszer iránt. A HACCP-rendszer alkalmazását az Európai ... -
Tejhasznú tehenek egészségi állapotát, szaporodási teljesítményét és tejtermelését befolyásoló kockázati tényezők vizsgálata az ellés körüli időszakban
(2008)Az értekezés tejhasznú teheneken végzett, két vizsgálat eredményeit mutatja be. Az első vizsgálatban arra kerestünk választ, hogy az ellés körül a vérplazma nem észterifikált zsírsav- (NEFA) koncentrációjával jellemzett ...