A tehéntej különböző higiéniai kezelésének összehasonlító vizsgálata
Abstract
A borjak táplálásának legtermészetesebb és egyik leggazdaságosabb módja a maradék, tejjel történő itatásuk. Ez kórokozók tejbe kerülése miatt azonban állategészségügyi problémákat vethet fel. Ezért a patogének elölésére egyes telepeken használnak fertőtlenítő eljárásokat. Az erre alkalmas új módszerek felkutatásával, hatásosságuk és gazdaságosságuk elemzésével és a már létező eljárások ellenőrzésével foglalkozom a dolgozatomban.
Az első cél az volt, hogy olyan alternatívákat találjak a pasztőrözés kiváltására vagy kiegészítésére, melyek napjainkban vagy a közeljövőben, telepi körülmények között is használhatóak. A kutatás eredményeként azt találtam, hogy a mikrobiológiai biztonság és/vagy a műveletek gyorsaságának növelése érdekében vannak lehetőségek a konvencionális hőkezelés kiegészítésére, mint pl. UV-fény, mikrohullámok vagy elektromos mezők alkalmazása, de jelenleg főleg pénzügyi okok és a kísérletinél nagyobb tejvolumen miatt még nem tudtak elterjedni. Így a saját kísérletemben is a pasztőrözés eredményességét vizsgáltuk hőmérséklet, idő és kórokozó függvényében.