Show simple item record

dc.contributor.authorSzombatfalvi, László
dc.date.accessioned2016-08-30T10:02:05Z
dc.date.available2016-08-30T10:02:05Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.otherB-11357
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1590
dc.description.sponsorshipA baromfihús fogyasztása az elmúlt időszakban emelkedett Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy a magyar emberek átlagosan fejenként 24,4 kg baromfihúst fogyasztanak. Ez fölötte van az európai átlagnak, ahol a lakosság átlag 18,8 kg baromfihúst fogyaszt évente (http://www.mbtt.hu). A baromfi hús előállítása a modern kori igényeknek megfelelően, mind a higiéniai körülmények, mint az előállított mennyiség terén, nagyüzemi körülmények között zajlik, ugyanakkor az újkori bio-szemléletű életmód és táplálkozás részeként sokan nem bíznak meg a nagyüzemekben tartott állatok húsának minőségében, illetve félnek a lehetséges maradékanyagok miatt, ezért helyette a hagyományos háztáji, vagy parlagi körülmények között nevelt állatokat, az ilyen állatokból készült termékeket választják. Ezek a termékek a boltok polcain manapság már megtalálhatók, ugyanakkor némely esetben az emberek saját maguknak biztosítják háztáji baromfitartással az ilyen termékek elérhetőségét, hiszen az esetek döntő többségében ezeknek a termékeknek az ára az előállítás körülményei, és igényei miatt jóval magasabbak, mint a nagyüzemi körülmények között tartott állatokból készült termékeknek. A kérdőív válaszait összevetve kijelenthető, hogy ma Magyarországon a háztáji baromfitartás sajnálatos módon csökkenő tendenciát mutat. Ennek megfelelően, hogy a gazdák a jövőben igényt tartanának állataik ellátására elég bizonytalan.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.subjectkisüzemi álalttartásen_US
dc.subjectsmall farm animal keepingen_US
dc.subjectháztáji állattartásen_US
dc.subjectbaromfien_US
dc.subjectpoultryen_US
dc.subjectfelmérésen_US
dc.subjectsurveyen_US
dc.subjectÁllathigiéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszéken_US
dc.titleA magyarországi háztáji baromfitartás ellátottságának jelenkori helyzete és a jövőbeli lehetséges alakulása az állatorvosok megítélése szerinten_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record