A per os felvett butirát máj citokróm P450 enzimek aktivitására gyakorolt hatásának vizsgálata brojlercsirkében
Abstract
A takarmánykiegészítőként felvett vagy az anaerob mikrobiális fermentáció során keletkező butirát sokrétűen befolyásolhatja a különféle sejttípusok működését, epigenetikus hatásai közé tartozik a hiszton-deacetiláz (HDAC) gátlása. A HDAC aktivitás csökkentése révén a butirát hiszton-hiperacetilációt idézhet elő in vitro és in vivo egyaránt, amely közvetlenül befolyásolhatja az egyes génekről történő transzkripciót, így in vitro eredmények alapján a tenyésztett májsejtek mikroszomális citokróm P450 (CYP) enzimjeinek génexpresszióját is. E hatás révén a butirát megváltoztathatja a máj méregtelenítő kapacitását, illetve hatással lehet különböző xenobiotikumok biotranszformációjára. Mindezek alapján feltételeztük, hogy a butirát in vivo is befolyásolhatja a különböző CYP enzimek aktivitását.
Hipotézisünk bizonyítására két kísérletet is végeztünk, mindegyiket Ross 308 törzsből származó napos brojlercsirkéken. Először a takarmánykiegészítőként kifejtett hatások kerültek megfigyelésre 21 napos etetési kísérlet során, melyben az 1,5 g/takarmány-kg nátrium-butirátot tartalmazó tápot fogyasztó csoport adatait vetettük össze a butirátkiegészítésben nem részesült kontrollcsoport eredményeivel. A második kísérletben a csirkéket életük 20-24. napján kezeltük, éjszakai koplaltatás után, nyelőcsőszondán keresztül különböző nátrium-butirát koncentrációjú bolusokkal (0; 0,25; 1,25 g/ttkg). Pozitív kontrollként mindkét kísérletben intracoelomalis phenobarbital (PB) kezelésben részesült (a bolusok beadásával azonos napokon, 80 mg/ttkg dózisban) állatok szolgáltak.