Show simple item record

dc.contributor.authorBóbics Renáta
dc.date.accessioned2016-08-31T08:25:30Z
dc.date.available2016-08-31T08:25:30Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1632
dc.description.abstractA nitrátok, -mint ionos, oldható, felvehető és metabolizálható nitrogén források -nemcsak fontos szereplői a nitrogén körforgásnak, hanem az állatok és az ember számára közismert toxikológiai szerepűek is (methemoglobinémia). Jelentős adatbázis áll rendelkezésre a vizek, talajok nitrát szintjéről, a növények nitrát felvételéről, a nitrát anyagcseréről, illetve az állati és humán mérgezésekről, beleértve a kérdés ökotoxikológiai hátterét is. Alig rendelkezünk azonban adatokkal a gomba termőtestek nitrát szintjéről, az ezt befolyásoló tényezőkről, különösen pedig arról, hogy szükséges-e korlátozni bizonyos fajok fogyasztását nitrát tartalmuk miatt. Jelen vizsgálatok célja volt elsődleges adatokat szolgáltatni közönséges, ehető nagygomba fajok termőtesteinek nitrát koncentrációjáról, különösen azért, mert ilyen adatokat a szakirodalom eddig nem közölt. A vizsgálatok objektumait a SZIE ÁOTK növénytan tanszékének mintagyűjteménye szolgáltatta. A méréseket a mintákból készített vizes és fehérje-mentesített kivonatokból végeztük spektrofotometriás módszerrel, majd az adatokat a termőtestek szárazanyag egységére vonatkoztattuk (NO3 mg/kg száraz tömeg).
dc.subjectNitrogén
dc.titleAdatok az ehető gombák nitrát tartalmáról


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record