Show simple item record

dc.contributor.authorDankó, Dávid
dc.date.accessioned2016-09-05T12:40:12Z
dc.date.available2016-09-05T12:40:12Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.otherB-11307
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1685
dc.description.abstractNapjainkban a fémek környezetszennyező hatása, illetve kumulációs tulajdonságuk miatt, a táplálékláncban való feldúsulásuk igen fontos szempont az egészségvédelem szempontjából. A különböző fémek, nehézfémek a környezetben természetes összetevőkként is előfordulnak, azonban az állati eredetű élelmiszerekbe, illetve a humán fogyasztó szervezetébe elsősorban antropogén tevékenység (pl. ipari és mezőgazdasági tevékenység) hatására kerülhetnek. Fogyasztói körökben a tengeri halak és puhatestű szervezetek kiváló dietetikai tulajdonságai, kedvezőbb és egészségesebb összetétele miatt egyre keresettebb. Ugyanakkor megfontolandó, hogy az átlagon felüli mennyiségű tengeri étel fogyasztása miatt az ehető szöveteikben előforduló nehézfémek felhalmozódása jelent-e élelmiszer-toxikológiai kockázatot. A kagyló-, osztriga- és tintahalmintákat hetente gyűjtöttük 2015. március és július között közvetlenül egy fogyasztói piacról. A minta-előkészítést követően az állatok nehézfém-tartalmát ICP-OES módszerrel határoztuk meg. Az eredményeket statisztikailag egyutas ANOVA teszttel elemeztük.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.subjectkagylóen_US
dc.subjectshell-fishen_US
dc.subjectélelmiszerszennyezésen_US
dc.subjectélelmiszerbiztonságen_US
dc.subjectfoo safetyen_US
dc.subjectnehézfém szennyezésen_US
dc.subjectheavy metal pollutionen_US
dc.subjectarzénen_US
dc.subjectArsenicen_US
dc.subjectKadmiumen_US
dc.subjectÓlomen_US
dc.subjectleaden_US
dc.subjectÉlelmiszer-higiéniai Tanszéken_US
dc.titleTenger gyümölcsei nehézfém-szennyezettségének élelmiszer-biztonsági megítéléseen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record