Show simple item record

dc.contributor.authorDénes, Angéla
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/196
dc.description.abstractA Danone Activia probiotikus joghurt-készítményekben található Bifidobaktériumok kimutatására alkalmazott gyors, egyszerű és reprodukálható módszer alkalmazását tűztük ki célul, illetve ugyanezzel a módszerrel vizsgáltuk az eltarthatóságot az idő és a hőmérséklet függvényében. Eredményeink az alábbiakban foglalhatók össze: • Mikroszkópos vizsgálatokkal bizonyítottuk, hogy az Activia natúr probiotikus joghurtban valóban vannak Bifidobaktériumok. • Határhígítással meghatároztuk a joghurtban található Bifidobaktériumok számát (MPN=108/ml). • A Bifidobaktériumok meghatározására M-levest használtunk 2 napos 37 0C-os inkubálással. A leves szelektivitását hagyományos joghurt-kultúrát tartalmazó joghurt-készítmény leoltásával, MPN-módszerrel is igazoltunk, továbbá a redoxpotenciál-változás detektálásán alapuló MicroTesteres mérésekkel is. Mindkét esetben az alkalmazott táptalaj egyértelműen szelektívnek bizonyult Bifidobaktériumra. • Sorozatos átoltásokkal Bifidobaktérium-színtenyészetet hoztunk létre, melyben a baktériumok számát könnyen, gyorsan meghatároztuk a redox-potenciál-mérésen alapuló új módszerrel. A vizsgálatok többször megismételhetők voltak. • A tárolási kísérletek során bizonyítottuk, hogy a 250C-on tárolt Activia joghurtokban a Bifidobaktérium-szám 103/ml alá csökkent már egy hét után. Ezzel szemben a hűtőben (40C-on) tartott joghurtokban a baktériumok száma a lejárati időn túl 10 nappal még meghaladta a követelményt (106/ml).hu
dc.description.abstractThe aim of our work was using a new, simple, rapid, reliable and repeatable method for selective determination of Bifidobacterium from Danone Activia yogurts. We examined also with this new method the keeping of the yogurts at different temperatures. Our results are summarized as follows: • The investigations with microscope proved that there were bifidobacteria in Activia yogurts. • The number of bifidobacteria was determined by dilution (MPN=108/ml). • The number of bifidobacteria can be determined by the use M-bouillon with 2 days incubation at 370C. The selectivity of the bouillon was examined by MPN method, MicroTester (based on measuring of decrease of redox potential) and inoculating of Bifidobacterium-free yogurts. • The number of bifidobacteria can be quantified simple, rapid and repeatable with this new method, measuring of redox potential. (We inoculated the Bifidobacterium week by week incubation at 370C.) • During the keeping-experiments was proved the decrease of number of bifidobacteria under 103/ml after a week in Activia yogurts incubation at 250C. But incubation at 40C (keeping int he refrigerator) was determined the number of bifidobacteria over 106/ml after 10 days from the end of quality time.en
dc.language.isohuhu
dc.subjectTejiparhu
dc.subjectProbiotikahu
dc.subjectBélbaktériumokhu
dc.subjectLaktobacillusokhu
dc.subjectMikroelektródahu
dc.subjectMikrobiológiai vizsgálathu
dc.subjectMinőségszabályozáshu
dc.subjectReichart Olivér (supervisor)hu
dc.subjectMilk processingen
dc.subjectProbioticsen
dc.subjectEnterobacteriaceaeen
dc.subjectIntestinal bacteriaen
dc.subjectLactobacillien
dc.subjectMicroelectrodeen
dc.subjectMicrobiological investigationsen
dc.subjectQuality controlen
dc.titleBifidobaktériumok kimutatására szolgáló gyors módszer alkalmazása activia joghurt eltarthatóságának vizsgálatárahu
dc.typeThesisen
dc.identifier.accessionnumB-9415


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record