Show simple item record

dc.contributor.authorGiricz, Márton
dc.date.accessioned2019-07-01T16:27:13Z
dc.date.available2019-07-01T16:27:13Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/2078
dc.description.abstractNapjainkban egyre nagyobb az igény az állatkísérletek számának mérséklésére. Azt azonban be kell látnunk, hogy nem válthatjuk ki teljes mértékben ezeket a kísérleteket, számuk azonban jelentősen csökkenthető. Mielőtt egy újabb hatóanyagot élő állaton vizsgálnánk, teszteljük azt először in vitro körülmények között, például sejttenyészeten. A másik fontos lehetőség az in vitro vizsgálatok végzésére, amikor a gyakorlatban már használt, ismert hatású vegyületek élettani hatásait sejtszinten szeretnénk vizsgálni. Kísérleteinkhez IPEC-J2 sertésbélhám sejttenyészetet használtunk. Ez a sejtvonal kimondottan jól modellezi a sertések emésztőtraktusának középső részét, mivel nem daganatos eredetű sejtvonal, melyet eredetileg újszülött malacok jejunumából izoláltak. Munkánk során két baktériumtenyészet felülúszóját vizsgáltuk két koncentrációban. Ez a két probiotikus baktérium a Lactobacillus rhamnosus illetve az Enterococcus faecium volt.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleProbiotikumok gyulladáscsökkentő hatásának vizsgálata IPEC-J2 sertésbélhám sejtvonalonen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record