Show simple item record

dc.contributor.authorMagyar, Márta Szilvia
dc.date.accessioned2020-01-26T12:54:22Z
dc.date.available2020-01-26T12:54:22Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/2271
dc.description.abstractA tenger gyümölcsei népszerűsége napjainkban nagymértékben növekszik, kiváló dietetikai tulajdonságaik, egészséges összetételüknek köszönhetően egyre keresettebbek. Mivel a tenger gyümölcsei egyre nagyobb arányban lehetnek jelen az emberek által fogyasztott éves húsmennyiségben, így fontos tudni, vajon megfelelően hozzájárulnak-e esszenciális tápanyaganyag-igényünk fedezéséhez. Az esszenciális fémek kis mennyiségben elengedhetetlenek szervezetünk megfelelő fiziológiás működéséhez, így hiányuk különböző tünetegyüttesek képében jelentkezhet, amelyeket csak az adott fém bejuttatásával (gyógykezelés, táplálkozás során) lehet megszüntetni. Ugyanakkor, a fémek fokozott bevitele nem kívánatos hatásokat vagy akár mérgezést okozhat. A kagyló-, osztriga- és tintahalmintákat 20 héten át gyűjtöttük közvetlenül egy fogyasztói halpiacról. A minta-előkészítést követően az állatok esszenciális fém-tartalmát (kobalt, króm, réz, mangán, molibdén, nikkel, cink) ICP-OES módszerrel határoztuk meg. Az eredményeket statisztikailag ANOVA teszttel és 2-mintás t-próbával elemeztük.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleEnni vagy nem enni? – Esszenciális fémek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai tenger gyümölcseibenen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record