Show simple item record

dc.contributor.authorOrbán, Vivien
dc.date.accessioned2020-01-26T13:29:21Z
dc.date.available2020-01-26T13:29:21Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/2273
dc.description.abstractAz élelmiszer-eredetű humán fertőzések közül világszerte az egyik leggyakrabban előforduló kórkép a Salmonella nemzetség tagjai által okozott gastrointestinalis megbetegedés. Az elmúlt évtizedben folytatott következetes gyérítési programoknak köszönhetően a nagyüzemi baromfitartásban sikerült a Salmonella-hordozó állatok létszámát jelentősen csökkenteni. Egyes európai országokban (pl. Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia) már évtizedek óta folytatnak sertések esetében is Salmonella-kontroll programokat, azonban az Európai Unióban jelenleg még nincs érvényben a hordozó állatok kiszűrésére irányuló monitoring-vizsgálatokra kötelező jogszabály. Ennek következtében nincsenek pontos információnk arról, hogy a nagyüzemi sertéstartásban mekkora mértékű a hordozó állatok jelenléte, ezáltal a sertés-eredetű élelmiszerek esetleges szennyeződésének valószínűsége. Kutatásunk során egy dél-magyarországi sertésvágóhíd bélüzemében gyűjtöttünk ileocaecalis nyirokcsomókat, valamint az ileum és a caecum elválasztása után az ileumból származó bélnyálkahártya-kenetet. A baktériumizoláláshoz dúsító táplevest valamint szelektív táptalajokat használtunk.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleVágóhídi mintákból izolált sertés eredetű Salmonella-törzsek antibiotikum-érzékenységének meghatározásaen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record