A citrusfélék gomba elleni védelmének élelmiszer-egészségügyi vonatkozásai
Abstract
Fungicidek eltávolíthatósága gyümölcsök héjáról.
Napjainkban a növekvő számú népesség a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű élelmiszert
igényel, mely jó minőségben már nem állítható elő növényvédő szerek alkalmazása nélkül. A
déligyümölcsök, citrusfélék szállíthatóságát és tárolhatóságát gombaölő szerekkel javítják,
amelyek gátolják a szállítás során a penészesedést. Nem csak fogyasztói elvárás a szép, hosszan
eltartható gyümölcs, de a penészgombák termelte mikotoxinok komoly humánegészségügyi
kockázatot is jelentenek.
Az erre a célra leggyakrabban használt fungicid szerek az imazalil, a tiabendazol és a prokloráz,
melyeket különféle eljárásokkal, merítéssel és spray formában alkalmaznak a gyümölcsök
felületén. Minden peszticidnek, így ezeknek is van egészségügyi kockázatuk, ezért a
forgalomban levő termékekben a maximálisan megengedhető növényvédőszer-maradék
mennyiségét (Maximum Residue Limit, MRL) jogszabályok rögzítik. Az MRL érték viszont
csak egy viszonyítási alap; a vegyület valós jelentősége az élelmiszerláncban sok más faktortól
is függhet.
Kutatásom célja annak felmérése volt, hogy a fogyasztók mennyire járatosak a citrusfélék
felületkezelésének kérdéskörében, illetve annak vizsgálata, hogy a fogyasztók körében
népszerű tisztítási módok mennyire hatékonyak a valóságban. A fogyasztók tájékozottságát
elektronikus kérdőív segítségével vizsgáltam.