• English
    • magyar
  • English 
    • English
    • magyar
  • Login
View Item 
  •   HuVetA Home
  • Állatorvostudományi Egyetem / University of Veterinary Medicine Budapest
  • Theses
  • Department of Food Hygiene
  • View Item
  •   HuVetA Home
  • Állatorvostudományi Egyetem / University of Veterinary Medicine Budapest
  • Theses
  • Department of Food Hygiene
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Laboratóriumok közötti mikrobiológiai jártassági vizsgálatok összehasonlító értékelése

View/Open
Radai Levente Thesis (591.0Kb)
Date
2010
Author
Rádai, Levente
Metadata
Show full item record
Abstract
Vizsgálatunk folyamán az elmúlt három év (2007-2009) jártassági vizsgálatainak eredményeit hasonlítottuk össze egymással, illetve az élelmiszerek mikrobiológiai minőség-ellenőrzésében alkalmazott vizsgálati módszerek mérési bizonytalanságát vizsgáltuk. Megvizsgáltuk, és összehasonlítottuk a hatósági- és magánlaboratóriumok vizsgálati jártasságának eredményeit, ezen kívül elvégeztük a hazai mikrobiológiai laboratóriumok mérési bizonytalanságának összehasonlítását a nemzetközi szabványokban megadott értékekkel. A vizsgálati eredményeket értékelve a következő megállapításokra jutottunk: A hazai mikrobiológiai laboratóriumok mérési bizonytalanságát (ismételhetőség Sr, reprodukálhatóság SR) összehasonlítva a nemzetközi szabványokban megadott értékekkel (szabványban megadott, összehasonlítható ismételhetőségi adatok csak Staphylococcusra találhatók), elmondhatjuk, hogy a Staphylococcus jártassági vizsgálatokból számított értékek (0,0534, 0,1715) igen jól illeszkednek a szabványban megadott értékekhez. Hatósági- és magán-laboratóriumok összehasonlításának eredményei alapján kiderült, hogy az általuk végzett vizsgálatok között szignifikáns különbség nincs, a hatósági- és magán-laboratóriumok z értékei között szisztematikus eltérés nem mutatható ki.
 
In our research we compared the results of the interlaboratory proficiency testing rounds of the past three years (2007-2009) and tested the uncertainty of the microbiological test methods used for examining the quality of foodstuffs. We investigated and compared the reliability of the performance of the government-controlled and private laboratories and determined the uncertainty-parameters of the Hungarian testing laboratories in contrast to the values of the international standards. Our findings are as follows: Regarding the uncertainty of the test-methods in Hungarian microbiological laboratories (based on repeatability Sr and reproducibility SR) set against international standards (adequate data could only be found for Staphylococcus) we may conclude that the results for Staphylococcus (Sr=0.0534, SR=0.1715) are satisfactorily close to international requirements. The comparison between the results of government-controlled and private laboratories yielded no significant difference, i.e. there is no consistent variance between the z-scores of government-controlled and private laboratories.
 
URI
http://hdl.handle.net/10832/367
Collections
  • Department of Food Hygiene

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of HuVetACommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV