Show simple item record

dc.contributor.authorBak, Orsolya
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/396
dc.description.abstractSzakdolgozatomban két immunmodulációs hatású takarmány-kiegészítő Salmonella-ellenes hatását vizsgáltam kacsa modellkísérletben. Az egyik tesztelt kiegészítő (Immunofort) egy, a gyakorlatban itatóvíz-savanyítóként alkalmazott keverék volt, mely hangyasavat, propion- és foszforsavat, metionin-hidroxi analógot, valamint cink- és rézkomplexeket tartalmazott. A másik tesztanyag (D-adalék) az előzőhöz hasonló összetételű, gyógynövény kivonatot (tannin) is tartalmazó, mikrokapillárisos szerkezetű hordozóra vitt, szilárd halmazállapotú, takarmányba keverhető termék volt. Kísérleti munkánkkal a következő kérdésekre kerestük a választ: Hogyan alakulnak az egészségi és termelési mutatók a Salmonella Livingstone fertőzés hatására különböző takarmány-adalékok alkalmazása során? Hogy alakul a Salmonella Livingstone bélcsőbeli perzisztenciája a tenyészidő függvényében? Milyen a fertőzésekkel szembeni immunválaszok mértéke a különböző kezelési csoportokban? Kísérletünket a SZIE ÁOTK állattenyésztési, takarmányozástani és laborállat-tudományi intézetében végeztük 42 napon át, Cherry Valley kacsákon, vegyes ivarban. Három csoportot alakítottunk ki, csoportonként 20-20 állattal. Az 1. (kontroll-) és 2. (Immunofort) csoport a gyakorlatban szokásosan használt indító- (0-15 nap) és nevelőtápot (16-42. nap) fogyasztotta. A 2. csoport itatóvizét az indító szakaszban 0,5 l/m3, a nevelő szakaszban 1 l/m3 Immunofort-tal egészítettük ki. A 3. csoport (D-adalék) 2 g/kg D-adalékkal kiegészített takarmányt fogyasztott, amely mintegy 1 l/m3 itatóvíz hatásával egyenértékű. A takarmányt és az ivóvizet mindhárom csoportnak ad libitum biztosítottuk. A napos állatok Salmonella-mentességét érkezéskor egyedileg ellenőriztük. Az 5. életnapon valamennyi állatot Salmonella Livingstone baktériumtörzzsel (0,1 ml; 106 CFU/ml) fertőztük. A Salmonella megtapadásának és további hordozásának vizsgálata céljából a 7., illetve a 21., 30., és 42. napon kloáka-tamponmintákat vettünk. A 21 és 30. napon csoportonként 6-6, a 42. napon csoportonként 8-8 állatot kiirtottunk, amelyekből vér- és vakbéltartalom mintákat is vettünk. A Salmonella izolálást a vonatkozó ISO szabvány (6579:2002) szerint végeztük. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a fenti dózisokban alkalmazott adalékok (0,5, majd 1 liter Immunofort/m3 itatóvíz, illetve 2 g/kg D-adalék/takarmány) 35 napos folyamatos alkalmazása kimutatható Salmonella redukciót eredményezett, ugyanakkor az immunrendszer fokozott terhelését, akut szisztémás immunválaszok kialakulását is elősegítették a fertőzött állatokban. Mindez a naturális termelési mutatók - súlygyarapodás és takarmány-értékesítés – romlásával is járt. A modellkísérletekben szerzett tapasztalatok alapján a gyakorlatban folytatandó Salmonella-redukciós munkákhoz 0,5 l Immunofort/m3 itatóvíz, illetve 1 kg D-adalék/tonna takarmány adalékkoncentrációk javasolhatók 25-30 napon keresztül. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a D-adalék a hőkezeléses takarmányelőállítás (pelletálás) során megtartja immunmodulációs aktivitását. A szakirodalom tanulmányozása alapján azt a véleményt alakítottam ki a témával kapcsolatban, hogy a salmonellák elleni védekezés alapja az állattartó telepeken, keltetőkben és takarmánykeverőkben alkalmazott megfelelő higiénia biztosítása. Az alapos takarítás, fertőtlenítés, pihentetés játssza a főszerepet a védekezésben, az általános járványvédelmi feltételeknek megfelelő telepi struktúra és technológia kialakítása mellett. Mindezen munkák eredményeinek rendszeres mikrobiológiai ellenőrzése is nagyon lényeges szempont. Fontos, hogy a takarmány kifogástalan minőségű, az immunszupresszív hatású mikotoxinoktól mentes és mikrobiológiailag aggálytalan legyen. Egyéb kiegészítő védekezési lehetőségeket - ide sorolhatók a hatékony markervakcinák és az ezek hatását erősítő probiotikumok, növényi kivonatok és immunstimuláns takarmány-kiegészítők - a fentiek teljesülése után érdemes számításba venni.hu
dc.description.abstractIn my thesis the anti-Salmonella effects of two feed supplements having immunomodulatory effect were examined in a duck model experiment. One of the tested supplements (Immunofort) is a mixture used in practice as an acidifying substance of the drinking water, containing formic acid, propionic and phosphoric acid, a methionine hydroxy analog, as well as zinc and copper complexes. The other test substance (additive D) was a composition similar to the previous one, also containing a herbal extract (tannin), which was a solid feed mix product applied to a microcapillary structure media. With our experimental work we were looking for the answer to the following questions: o How are the health and production indicators developing as an effect of Salmonella Livingstone infection following the application of different feed additives? o How is the persistence of Salmonella Livingstone developing in the intestinal tube as a function of the growing period? o What is the immune response rate against infections in the different treatment groups? Our experiment was carried out in the Institute of Animal Husbandry, Nutrition and Laboratory Animal Science of SZIU, Faculty of Veterinary Sciences, for 42 days, using Cherry Valley ducks, mixed sexes. Three groups were formed, containing 20 animals each. The first (control) and 2. (Immunofort) group consumed starter (0-15 days) and grower feed (16-42 days) commonly used in practice. The drinking water of group 2. was supplemented with 0.5 l/m3 Immunofort in the starter period, and 1 l/m3 Immunofort was added in the growing period. Group 3. (additive D) consumed feed which was supplemented with 2 g/kg additive D, which is equivalent to the effect of about 1 l/m3 drinking water. Feed and drinking water in all three groups were provided ad libitum. The day-old animals were individually checked on the day of their arrival as being free of Salmonella. On the 5th day of life all animals were infected by the strain of Salmonella Livingstone (0.1 ml, 10 6 CFU / ml). In order to test the engraftment and further carrying of the Salmonella, cloacal swab samples were taken on the days of 7, 21, 30 and 42. On days 21. and 30. six animals of each group, and on day 42. eight animals of each group were euthanized, from which animals blood and caecal content samples were taken. Salmonella was isolated in accordance with the relevant ISO standard (6579:2002). The test results showed that the above detailed doses of these agents (0.5 and 1.0 l Immunofort/m 3 of drinking water and 2 g/kg of additive D/feed) applied for 35 days of continuous use resulted in a detectable reduction of Salmonella, however, increased stress of the immune system, and acute systemic immune responses were also facilitated in the infected animals. This was also accompanied by the deterioration of the natural production indices, like weight gain and feed conversion rates. Based on the experience gained in the model experiments, in the practice of Salmonella reduction work we propose the use of the following additive concentrations: Immunofort 0.5 l/m 3 of drinking water and 1 kg of additive D /t of feed for 25-30 days. The test results showed that the feed additive D retained its immunomodulatory activity during the thermic feed production (pelleting). By studying the literature, I have formed the opinion that the basis of the Salmonella control in livestock farms, hatcheries and feed mixers is to ensure proper hygiene standards. Thorough cleaning, disinfection and resting plays a major role in the protection, together with forming livestock farming and technology corresponding to general disease control conditions . The regular microbiological monitoring of the results of all this work is also a very important aspect. It is also important that the feed must be of the best quality, free of micotoxins having immunosuppressive effects, and without microbiological concerns. Other opportunities for additional protection - including effective marker vaccines and their synergistic probiotics, herbal extracts and immunostimulant feed supplements - should be taken into consideration after meeting all the above requirements.en
dc.language.isohuhu
dc.subjectSalmonellosisen
dc.subjectEurópai Unióhu
dc.subjectMentesítéshu
dc.subjectTakarmányozáshu
dc.subjectAdalékanyaghu
dc.subjectKacsahu
dc.subjectAndrásovszky Emese (supervisor)hu
dc.subjectEuropean Unionen
dc.subjectEradicationen
dc.subjectFeedingen
dc.subjectNutritionen
dc.subjectAdditivesen
dc.subjectDucken
dc.titleAntimikróbás és immunstimuláns hatású takarmányadalékok Salmonella-ellenes hatásának tesztelése kacsákonhu
dc.title.alternativeTesting the immunostimulant and anti-Salmonella activity of two feed supplements in a duck model experimenten
dc.typeThesisen
dc.identifier.accessionnumB-9907


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record