Rövid rekord

dc.contributor.authorBerényi, Mátyás
dc.date.accessioned2015-03-30T12:10:41Z
dc.date.available2015-03-30T12:10:41Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.otherB-11043
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1291
dc.description.abstractA modern nyugati mellett a második legelterjedtebb vágásmód a világon a muszlim halal vágás. A halal termékek piaca az elmúlt néhány évtizedben páratlan fejlődést tudhat a magáénak, mára az élelmiszer-kereskedelem jelentős hányadát teszi ki. Ezzel párhuzamosan a halal vágás a nyugati világban a figyelem középpontjába került és jelentős társadalmi viták forrásává vált. A halal vágás folyamata az iszlám vallási előírásain alapul. A hagyományos vágással szembeni legfőbb különbség, hogy az állatok sokszor kábítás nélkül kerülnek vágásra, melyet az Európai Unióban törvényi derogáció tesz lehetővé a rituális vágások számára. A kábítás elfogadhatóságáról a muszlim társadalom nem rendelkezik egységes állásponttal, emiatt a halal vágás kábítással és anélkül is történhet. További jelentős különbség, hogy az elvéreztetés során a légcső és nyelőcső is átvágásra kerül, mely élelmiszer-higiéniai aggályokat vethet föl. Jelen szakirodalmi áttekintés célja a halal vágás gyakorlatának bemutatása a vallási előírások és a vágási folyamat megismerésén keresztül, valamint e vágásmód húsminőségre gyakorolt hatásának és az esetlegesen felmerülő élelmiszer-higiéniai és -biztonsági kockázatoknak az elemzése. A kérdést érintő tudományos tanulmányok bizonyították, hogy a kábítás nem befolyásolja negatívan az elvéreztetés hatásfokát és amennyiben megfelelően történik, az nem okozza az állat elhullását még az elvéreztetés vége előtt. A különböző tanulmányok alapján a halal és hagyományos vágás között a hús minőségi paramétereiben (pH, vízkötő képesség, szín, porhanyósság) lehetnek eltérések az érési folyamat során, azonban összességében nincs szignifikáns különbség a két vágásmód között a hús végső minőségét tekintve.en
dc.language.isohuen
dc.subjectrituális állatvágásen
dc.subjecthaszonállaten
dc.subjectfood animalen
dc.subjectkérődzőken
dc.subjectruminantsen
dc.subjectbaromfien
dc.subjectpoultryen
dc.subjecthúsminőségen
dc.subjectmeat qualityen
dc.subjectélelmiszer-biztonságen
dc.subjectfood safetyen
dc.titleA haszonállatok halal vágása, a rituális vágás élelmiszer-biztonsági kérdései, hatása a húsminőségreen
dc.typeThesisen


A tételhez tartozó fájlok

Thumbnail

Ez a dokumentum a következő gyűjtemény(ek)hez tartozik:

Rövid rekord