Show simple item record

dc.contributor.authorWeisz, Andrea
dc.date.accessioned2015-05-18T15:55:55Z
dc.date.available2015-05-18T15:55:55Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.otherB-11024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1348
dc.description.abstractDolgozatomban arra kerestem a választ, hogy az NRC ajánlásának megfelelő összetételű brojlertápok argininnel (Arg), glutaminnal (Gln), illetve ezen aminosavak kombinációjával való kiegészítése milyen hatással van az állatok növekedésére és immunrendszerére. A kísérletben 480 napos kakast (ROSS 308) hat kezelési csoportra osztottunk. A kezelések a következők voltak: (1) Kontroll (alaptáp (AT), a szükségletnek /NRC 1994/ megfelelő), (2) AT+0,5% Arg, (3) AT+1% Arg, (4) AT+0,5% Gln, (5) AT+1%Gln, (6) AT+0,5% Arg+0,5% Gln). Az állatok a kísérleti takarmányokat és az ivóvizet napos koruktól ad libitum fogyasztották, súlyukat és takarmányfogyasztásukat hetente mértük. A 18. életnapon csoportonként 18 állatot bovin serum albuminnal immunizáltunk. Az immunizálás napján, majd az azt követő 10. és 20. napon a csirkék szárnyvénájából vért vettünk immunológiai vizsgálatra. Az immunizálás napján, majd a kísérlet végén kezelésenként 5-5 állatot felboncoltunk, és mértük a máj, a lép, a Fabricius-bursa, a tímusz, a vékonybél és az üres test súlyát; valamint mintát vettünk a szervekből szövettani vizsgálatra is.en
dc.language.isohuen
dc.subjectcsirkeen
dc.subjectchickenen
dc.subjecttápösszetételen
dc.subjectfood compositionen
dc.subjectmodellezésen
dc.subjectszimulációen
dc.subjectkísérleten
dc.subjectexperimenten
dc.subjectglutaminen
dc.subjectargininen
dc.titleArginin és glutaminkiegészítés hatásának vizsgálata brojlercsirke modellkísérletbenen
dc.typeThesisen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record