Show simple item record

dc.contributor.authorPuskás, Miklós
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/461
dc.description.abstractKísérletünkben a malabszorpció diagnosztizálására alkalmas glükóz abszorpciós tesztet vizsgáltuk istállói körülmények között, kiegészítve azzal, hogy a bódításhoz alkalmazott xylazin befolyásolja-e a glükóz bélből történő felszívódását. Hét, négy hétig azonos diétán tartott lovon hajtottuk végre a kísérletet, két alkalommal (xylazinnal és nélküle, „crossover study”). A xylazin a „crossover study” alapján nem okozott szignifikáns eltérést a glükóz felszívódásban. A kísérlet második részében klinikai körülmények közt végeztük el a felszívódási tesztet, a klinika öt saját lovával. Itt lehetőségünk nyílt összehasonlítani a különböző vércukor mérési módszerek használatával kapott eredményeket. Ekkor a vércukorszinteket háromféleképpen is mértük: az Accu-Check Active kézi glükométer eredményeit összehasonlítottuk az Olympus AU640 biokémiai automata eredményeivel, valamint a labor automatával a vérmintákat a kísérlet napján és a rá következő napon is megvizsgáltuk (ugyanis a klinikán kívüli kísérletnél a glükóz mérése 1 nappal később történt). Itt azonban nem volt szignifikáns különbség a kapott eredmények között (sem a kézi mérő és a labor automata, sem pedig az automata aznapi és másnapi mérései között). A nyíregyházi lovak esetében az első és második mérési sorozat 0. perc glükóz koncentrációi szignifikánsan különböztek. A második alkalommal azonban a glükóz görbék egyedenként változó és a fiziológiástól eltérő lefutását tapasztaltuk. A klinikai lovakon végzett kísérletnél az első és a második alkalom 0. percben mért vércukorszintjei között nem volt szignifikáns különbség. Mivel a kísérletek kivitelezésének körülményeit standardizáltuk az eltérés okait a klinikai és a lovardai lovak tartási és takarmányozási tényezőiben kereshetjük. Ilyen eltérés például, hogy a lovardai lovak rendszeresen végeznek munkát, abraktakarmányuk magas glikémiás indexű kukoricát is tartalmaz. Azonban ezek egyike sem magyarázza a lovardai lovak 0. percben mért vércukorszint különbségeit. Az is mérvadó, hogy a klinikai lovak hozzászoktak a kisebb állatorvosi beavatkozásokhoz, ezért kisebb stresszt jelentett nekik a szájkosár és a vérvételek. Az okok vizsgálata során így arra jutottunk, hogy a stressz miatt megemelkedett a kortizol koncentrációja, ami hyperglicaemiát és hyperinzulinaemiát okozhatott. Így a glükóz beadása és felszívódása már egy emelkedett inzulin koncentráció mellet történhetett, ami a hátralévő mérések eltérését okozhatta a várt értéktől. Ennek bizonyítására azonban ajánlott lenne a kísérlet megismétlése a kortizol és inzulin koncentrációk mérésével kiegészítve.hu
dc.description.abstractThe aim of the study was to evaluate glucose absorption test reliability when used in stable circumstances. The use of α -2 agonists might be necessary when performing the test to sedate animals for nasogastric tubing. α-2 agonists have effect both on glucose metabolism and gastrointestinal transit time, so its use might influence the glucose absorption curve. To avoid complicated sample handling and laboratory transport and for a rapid evaluation one would prefer an easy to use manual glucometer. The aim of this study was also to evaluate the reliability of a manual glucometer compared to the laboratory spectrophotometry when performing the absorption test. We developed a crossover study design. The seven experimental horses were kept on the same diet for four weeks in their resident stables, without changing anything in their everyday lives. In the first part of the crossover study 3 horses were sedated with xylazine and 4 were not pre-treated. Two weeks later the experiment was repeated by changing the study groups. In the next experimental phase the same absorption study was repeated on 5 horses among clinical circumstances by measuring glucose levels both with the laboratory spectrophotometry (Olympus AU640) and the manual Accu Check (Roche) simultaneously. According to our results: in the crossover study at the time of the second field measurements the glucose concentration of minute 0 were all above the physiologic values, and were significantly different from the first measurements. During the second field absorption test the absorption curves were inconsistently deviated. Absorption curves of the clinical test horses –although completely the same protocol was used- were physiologic. Xylazine administration before the absorption tests did not have any significant effect on the shape or size of the curves. Under clinical circumstances we measured blood glucose levels by using three different methods: we compared the results of Accu-Check Active (manual measuring) with the results of Olympus AU640 (biochemical automat), and we examined the samples using the laboratory automat on the day of the blood taking, and one day after (since the measurement of blood glucose in the first experiment happened one day after collecting the samples). There was no significant difference between the results of the three methods. In the experiment under clinical conditions, we have not found significant difference between the blood glucose concentrations measured in minute 0. Since the circumstances of the experiments has been standardized, the reason of the variance shall be found in the dietetics of the clinic’s and the riding centre’s horses. Such deviation for example is that horses in riding centres are ridden regularly, so their forage contains corn which has a high glycaemic index. However none of these explains the difference in the 0 minute blood glucose levels of the riding centre’s horses. We should note that the clinic’s horses were accustomed to veterinary interventions, therefore putting muzzle on them and taking blood samples caused less stress to them. During the inspection of causes we have found that stress resulted in higher cortisol concentrations that could cause hyperinsulinaemia and hyperglicaemia. Accordingly the insulin level was higher at the time of the administration of glucose, which resulted in the deviation from the expected results. To prove this hypothesis we suggest the repetition of our experiments extended with measurements of cortisol and insulin levels.en
dc.language.isohuhu
dc.subjectFelszívódáshu
dc.subjectGlükózhu
dc.subjectTakarmányártalmakhu
dc.subjectTestsúlyhu
dc.subjectDiagnosztikahu
dc.subjectAbsorptionen
dc.subjectGlucoseen
dc.subjectForage harmen
dc.subjectBody weighten
dc.subjectDiagnosisen
dc.subjectMoravszki Letícia (supervisor)hu
dc.titleA bódítás hatása az orális glükóz abszorpciós tesztrehu
dc.typeThesisen
dc.identifier.accessionnumB-9989


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record