Show simple item record

dc.contributor.authorOlajos, Judit
dc.date.accessioned2018-03-13T14:31:46Z
dc.date.available2018-03-13T14:31:46Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherB-11532
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1877
dc.description.abstractA fehér akác (Robinia pseudoacacia) Észak-Amerikában őshonos, rendkívül mutatós fa, mely kiválóan alkalmazkodik a gyengébb minőségű életterekhez. Európa szerte invazív, így állománycsökkentése szükséges. Sokoldalú felhasználhatósága, mely kiterjed a növény minden részére, gazdasági szempontból kiemelten fontos. Az utóbbi időben a gyógyszerkutatás a természetes alapanyagok és molekulák felé kezdett nyitni, így a fehér akác ideális jelölt lehet, mint nagy tömegben rendelkezésre álló és könnyen hasznosítható gyógyszeripari alapanyag. A fehér akác eddigi vizsgálatai elsősorban a flavonoid származékokat és a toxikus vegyületeket vette górcső alá. Vizsgálataink célja antioxidáns és antibakteriális hatású anyagok keresése és azok jellemzése, melyhez a kérget, levelet, virágot és termést vizsgáltuk. A kivonatok komponenseit vékonyréteg kromatográfiához (TLC) kapcsolt biológiai tesztekkel vizsgáltuk.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleA fehér akác (Robinia pseudoacacia) bioaktív komponenseien_US
dc.title.alternativeBioactive components of black locust (Robinia pseudoacacia)en_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record