A kukorica és búza alapú takarmány hatása különböző korú broiler csirkék májbeli és enterális CYP450 enzimeinek aktivitására
Abstract
A CYP450 enzimek jelentős szerepet játszanak a szervezetbe kerülő
xenobiotikumok metabolizmusában, így a gyógyszerek farmakokinetikájában is, ezért
állatorvosi szempontból nagy jelentőséggel bír ezen enzimek ismerete. A kutatásunk célja
egyrészt annak felderítése, hogy a takarmányból keletkező endogén butirát, hogyan
befolyásolja az egyes CYP enzimek aktivitását a májban és a vékonybélben. Másrészt
kíváncsiak voltunk arra is, hogy az életkor előrehaladtával, hogyan változik az egyes CYP
enzimek aktivitása a vizsgált szövetekben.
A kísérletben 60 db szexált állományból származó ROSS 308-as típusú brojler
csirke kakas vett részt. Az állatok ad libitum takarmányozása kukorica illetve búza alapú
takarmánnyal két külön csoportba osztva történt. Csoportonként 10-10 állatot öltünk le
mintavételezés céljából az első, a harmadik és a hatodik héten. A májból szövetmintát, a
duodenumból, az ileumból és a caecumból nyálkahártya kaparékot vettük. A mintákat
homogenizáltuk, majd izoláláló centrifugálással elkülönítettük az S9 frakciót. Egy
bicinchoninsavon (BCA) alapuló kolorimetrikus módszerrel meghatároztuk a S9 frakció
fehérjekoncentrációját. Majd ennek ismeretében a P450-Glo™ tesztet alkalmazva
lumineszcens módszerrel meghatároztuk a vizsgált szövetek CYP1A2 enzimaktivitását.