• English
    • magyar
  • magyar 
    • English
    • magyar
  • Belépés
Dokumentum megnyitása 
  •   HuVetA kezdőlap
  • Diplomadolgozatok / Theses
  • Theses
  • Dokumentum megnyitása
  •   HuVetA kezdőlap
  • Diplomadolgozatok / Theses
  • Theses
  • Dokumentum megnyitása
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Legelői növények fruktán tartalmának és a legelői laminitis összefüggéseinek vizsgálata

Megtekintés/Megnyitás
Gazsi Zsófia_Szakdolgozat (802.3Kb)
Dátum
2018
Szerző
Gazsi, Zsófia
Metaadat
Részletes rekord
Absztrakt
A lovak egyik legfontosabb betegsége a laminitis, azaz a savós-patairha gyulladás, mely főként erős lábvégi fájdalmakat okoz. Kialakulásának számos oka lehet, melyek között fontos kiemelni a nem megfelelő takarmányozás hatását. Kísérletes eredmények korábban igazolták, hogy a nagy mennyiségű, vízben oldható szénhidrát etetése, összefüggést mutat a laminitis kialakulásával. A fruktán egy fruktóz alapú polimer, mely a keményítőhöz hasonlóan eredményezheti a betegség kialakulását. A magas keményítőtartalmú koncentrált takarmányok, mellett bizonyos esetekben a magas fruktán tartalmú legelőfű is indukálhatja a laminitis kialakulását. A betegség kora tavasszal és a télen gyakoribb, mely időszakokban a legelőfűben mért fruktántartalom is magasabb. Annak ellenére, hogy a betegség vélhetően hazánkban is előfordul, mindeddig nem történt hasonló vizsgálat a növényi fruktántartalom mérésére. Épp ezért a kutatás elsődleges célja volt, hogy megállapítsuk, vajon a hazai legelőfüvek tartalmazhatnak-e olyan mértékben fruktánt, hogy az laminitis kialakulását okozza. A kutatás során a tavaszi és téli hónapokban, tíz növényfajból gyűjtöttünk levélmintákat hét különböző mintaterületen, melyek kiválasztása egy kérdőíves felmérés alapján történt. A minták elemzését két eltérő, fruktán meghatározási módszerrel is elvégeztük. A botanikai szakirodalomban használt, Harley és Loughman módszerrel az összes fruktántartalmat mérhetjük, míg kereskedelmi forgalomban kapható Megazyme Fructan Assay Kit segítségével az anhydro-fruktóz tartalmat tudjuk megállapítani.
URI
http://hdl.handle.net/10832/2077
Gyűjtemények
  • Theses

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV
 

 

Böngészés

A teljes HuVetÁ-banKategóriák és gyűjteményekA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavakEbben a gyűjteménybenA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavak

Az én HuVetÁm

Belépés

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV