Tehéntejek mikroorganizmus profilvizsgálata, különös tekintettel egyes tőgypatogén mikroorganizmusokra
Abstract
A tőgygyulladás világszerte jelentős veszteségeket okoz a tejiparban, nem csak a tejmennyiség csökkenése, hanem a megtermelt tej minőségének romlása miatt is. A tejben található egyes baktériumok meggyorsítják a tej romlását, befolyásolják a készülő tejtermék ízét, állagát, egyéb organoleptikus tulajdonságait és eltarthatóságát.
A kutatás célja a magyar árutejben előforduló tőgypatogén kórokozók kimutatása volt. A mintavétel kevert mintából, tanktejből történt az ország több pontján található tehéntelepekről. A vizsgálat során a poolozásnak köszönhetően a magyarországi telepek jelentős részét, szinte minden tejtermelő telepet sikerült lefedni. A vizsgált kórokozók listáját a Streptococcus uberis, S. agalactiae, S. dysgalactiae, Staphylococcus aureus, Staph. epidermidis, Staph. hyicus, Staph. chromogenes, Staph. simulans, Staph. warneri, Staph. xylosus, Staph. sciuri, Corynebacterium bovis, Prototheca zopfii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa alkotja.