Redox-potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai gyorsmódszer alkalmazása Listeria monocytogenes kimutatására tejtermékekből
Absztrakt
A hagyományos mikrobiológiai vizsgálatok idő- és anyagigényes módszerek, az általunk vizsgált Listeria monocytogenes patogén baktériumok kimutatása kb. 72 óra alatt történik meg. A vizsgálandó nyerstej azonban ennél rövidebb idő alatt feldolgozásra kerül, így szükségessé vált egy gyorsabb mikrobiológiai módszer kifejlesztése. A SZIE-ÁOTK Élelmiszer-higiéniai Tanszékének és a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Fizika és Automatizálás Tanszékének munkatársai által kifejlesztett és szabadalmaztatott MicroTester berendezés azonban alkalmas a vizsgálati idő megfelelő mértékűre való lerövidítésére. Az eljárás a mikrobák szaporodása által okozott redox-potenciál csökkenés mérésén alapul. Kísérleteink során megfigyeltük a Listeria monocytogenes szaporodását különböző táptalajokban, melyek közül a feles erősségű Fraser táptalaj bizonyult a leghatékonyabbnak, és a tejben előforduló Coliform baktériumokra nézve szelektív. Megszerkesztettük a Listeria monocytogenes kalibrációs görbéjét tejben, mely során kiderült, hogy a patogén baktérium ezzel a módszerrel biztonságosan 39 óra alatt mutatható ki. A klasszikus tenyésztéses módszerrel összehasonlítva arra a következtetésre jutottunk, hogy a baktérium kimutatása MicroTester berendezéssel gyorsabb és még a feldolgozás ideje előtt kimutatható. Összehasonlítva a Listeria monocytogenes kalibrációs görbéjét más nem patogén Listeria törzsekkel, megállapítottuk, hogy a redox-potenciál alapú méréssel nem tudjuk a különböző Listeria fajokat elkülöníteni, csak jelenlétét valószínűsíteni. Listeria fertőzés gyanúja esetén ezért kiegészítő PCR vizsgálat szükséges. The classical microbiological tests are time and material demanding methods. The detection of Listeria monocytogenes pathogen bacteria needs 72 hours of observation. However, the examination of the raw milk should take less time. So a rapid microbiological method was necessary to be developed. The MicroTester device, improved and patented by the Szent István University, Faculty of Veterinary Science, Department of Food Hygiene and by the Corvinus University, Faculty of Food Science, is able to experiment in a more reasonable time. This procedure is based on the measurement of redox-potential decrease caused by the reproduction of the bacteria. In our experiments we examined the growth of Listeria monocytogenes in different broth. The half intense Fraser broth was proven to be the most efficient and it is also selective for Coliform bacteria that may occur in milk too. We determined the calibration diagram of Listeria monocytogenes in milk. It emerged that with this method the detection of the pathogen bacteria needs 39 hours. So unlike the classical experimental technique, the MicroTester can detect the bacteria before processing the milk. If we compare the calibration diagram of Listeria monocytogenes to other pathogen Listeria strain, we have to state that by measurements based on redox-potential, impossible to differentiate between species. It is only possible to determine the presence of the bacteria. Therefore in case of suspicion of Listeria infection complementary PCR test is necessary to take.