Browsing Department of Food Hygiene by Issue Date
Now showing items 1-20 of 32
-
Egy doxiciklin-tartalmú állatgyógyászati készítmény célállat-tolerancia vizsgálata brojlercsirkén
(2010)Kísérletünkben egy doxiciklin-tartalmú készítmény célállat-biztonsági vizsgálatát végeztük el az alkalmazni kívánt állatfajon, brojlercsirkén. Célunk a készítmény biztonsági szélességének vizsgálata volt. A vizsgálatokat ... -
Redox-potenciál mérésén alapuló gyors mikrobiológiai módszer alkalmazása vadhús vizsgálatára
(2010)A magyarországi vadgasztronómia történelmi múltra tekint vissza, mégis mára a magyar ember ritkán, csak különleges alkalmakkor fogyaszt vadhúst. Ennek legfőbb oka, hogy a vadhús piaci ára túl magas az átlag magyar keresethez ... -
Laboratóriumok közötti mikrobiológiai jártassági vizsgálatok összehasonlító értékelése
(2010)Vizsgálatunk folyamán az elmúlt három év (2007-2009) jártassági vizsgálatainak eredményeit hasonlítottuk össze egymással, illetve az élelmiszerek mikrobiológiai minőség-ellenőrzésében alkalmazott vizsgálati módszerek mérési ... -
A Micro Tester redox-potenciál mérő felhasználhatósága antibiotikum-rezisztencia vizsgálatok során E. coli baktérium törzsön
(2010)Az antibiotikum rezisztencia vizsgálat manapság egyre inkább előtérbe kerül a rezisztencia terjedése és így a hatékony antibiotikum választék beszűkülése révén. A megfelelő antibiotikum kiválasztását könnyíti meg a ... -
Húsipari alapanyagok és termékek mikrobiológiai vizsgálata Redox-Potenciál mérésen alapuló gyorsmódszerrrel
(2010)A felgyorsult, rohanó világunk, egyre nagyobb igényt támaszt a gyors, automatizálható mérési eljárások kifejlesztésére. Így a mikrobiológiai minőség-ellenőrzési feladatokban is egyre nagyobb szerepet kap az eredmények gyors ... -
Bifidobaktériumok kimutatására szolgáló gyors módszer alkalmazása activia joghurt eltarthatóságának vizsgálatára
(2010)A Danone Activia probiotikus joghurt-készítményekben található Bifidobaktériumok kimutatására alkalmazott gyors, egyszerű és reprodukálható módszer alkalmazását tűztük ki célul, illetve ugyanezzel a módszerrel vizsgáltuk ... -
Tejelő tehenészet HACCP-rendszere és higiéniai helyzetének vizsgálata redox-potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai gyorsmódszerrel
(2010)Az élelmiszer-biztonság kérdése nem csak a fogyasztó hanem a termelő részéről is a középpontba került az utóbbi években. A fogyasztók igénye megnőtt az aggálytalan élelmiszer iránt. A HACCP-rendszer alkalmazását az Európai ... -
Redox-potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai gyorsmódszer alkalmazása Listeria monocytogenes kimutatására tejtermékekből
(2010)A hagyományos mikrobiológiai vizsgálatok idő- és anyagigényes módszerek, az általunk vizsgált Listeria monocytogenes patogén baktériumok kimutatása kb. 72 óra alatt történik meg. A vizsgálandó nyerstej azonban ennél rövidebb ... -
A besugárzásos élelmiszertartósítás szabályozása az EU-ban és az USA-ban
(2010)Food irradiation is a treatment of food by controlled amounts of ionizing radiation for a specific time to achieve certain desirable objectives. The process cannot increase the normal radioactivity level of the food, ... -
Selective determination of Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei from probiotic yoghurts
(2011)During the experiments I examined different probiotic yoghurt products. The aim of the study was to determine separately the number (titer) of the natural yoghurt flora and the probiotic microflora, found in the products, ... -
Kisrtermelői rendelet: pro és kontra
(2011)A 2004-ben született élelmiszerhigiéniai csomagnak nevezett EK rendeletek adta lehetőségeket kihasználva, Magyarország a 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendeletben szabályozta a kistermelői élelmiszer-termelés, ... -
E. coli food born outbreak in Norway at 2006
(2011)In January-February 2006 Norway had its first, serious, national outbreak of food born disease caused by an unusually aggressive form of Verocytotoxin-producing Escherichia coli (E.coli) O103:H25. A total of 18 people, ... -
Dioxin as a hazard in food - the current situation in Germany and contamination incident of food and feedstuff 2010/2011
(2011)Dioxins are a frequent source of contamination of food and feedstuff. Although these substances are not produced purposely anymore (as they were in case of PCBs) there is still a degree of contamination present in the ... -
The occurence of Major Food- and Water-Borne diseases in Norway
(2011)A comprehensive, yet general view has been given about the current situation in Norway with regards to food hygiene and food- and water-borne infections in Norway. Although instances in general are quite low, people still ... -
Application of the redox potential measurement-based technique for the detection of Salmonella in raw milk and milk products
(2011)Salmonellosis, considered as an important human zoonotic infection caused by several serovars of Salmonella subspecies enteritis, is widely distributed in humans and animals and has been isolated from nearly all animal ... -
Application of redox potential measurement based technique for determination of total count in bottled mineral water
(2012)Mineral water comprises of 44% of the non alcoholicdrinks market in Europe. On average 105 litres of mineral water is consumed each year in Europe per capita. There is a vast number of water borne pathogens that can be ... -
A trichinella előfordulása, jelentősége és kimutatási módszerei a húsvizsgálat során
(2012)A szakdolgozatomban elsősorban a trichinella által képviselt közegészségügyi és állategészségügyi kockázatokat emeltem ki, valamint a téma aktualitását és jelentőségét is tárgyaltam. Áttekintettem a trichinellával kapcsolatos ... -
E. coli O104:H4 Serotype Outbreak in Germany in 2011
(2013)From the first of May until the 25th of July of 2011 at 10 a.m. 852 cases of HUS, 3469 EHEC cases including 426 asymptomatic EHEC infections were reported to the RKI. 32 HUS patients and 18 persons infected with EHEC ...