Proaktív állatorvosi környezet-higiéniai megközelítés a fertőzési lánc megszakításában, a felelős antibiotikum használat érdekében a sertések választás utáni E. coli okozta betegségei vonatkozásában, a biztonságosabb élelmiszerek előállítása érdekében
Abstract
A fertőzési lánc megszakítása kétségtelenül a leghatékonyabb eszköz a fertőző
állatbetegségek kialakulásának megelőzésére, ezzel mind közvetlenül, mind közvetve az
antimikrobiális hatóanyagú gyógyszerek felhasználásának csökkenése révén, szerepet
játszik a biztonságos állati eredetű élelmiszerek előállításában. A vizsgálat célja
meghatározni, hogy egy sertéstelep neveldéjében, annak kiürülése után, alkalmazott
takarítási, fertőtlenítései folyamat képes-e a malacok választást követő Escherichia coli
által okozott kórképei kialakulása lehetőségének csökkentésére, a baktérium környezetből
való hatékony eliminálása révén. A sertések választást követő hasmenésének és ödéma
betegségének kialakulásában is szerepet játszó kórokozó ellenállóképessége a
környezetben, a legtöbb Gram-negatív baktériumra jellemző módon, meglehetősen
alacsony. Az alkalmazott beavatkozás magában foglalja a hidegvizes áztatást és mosást,
majd zsíroldószeres kezelést, és legvégül a fertőtlenítést.