Bakteriofág tartalmú készítmény ártalmatlansági vizsgálata broiler csirkében
Abstract
Közegészségügyi szempontból óriási jelentősége van az ételmérgezéseket okozó
Salmonella spp. okozta fertőzéseknek, mely tekintetében a legnagyobb kockázatot a
tojástermelő és hústermelő baromfifajok jelentik. Az antimikrobiális rezisztencia terjedése
napjaink egyik legfontosabb problémája. A túlzott antibiotikum felhasználás visszaszorítása
érdekében számos alternatív módszerrel próbálják helyettesíteni és visszaszorítani azok
használatát. Alternatívaként jöhet szóba a bakteriofágok használata, melyek olyan vírusok,
amik célzottan egy-egy baktériumfajt (törzset) képesek elpusztítani. Számos vizsgálat
bizonyította ezek ártalmatlanságát a magasabb rendű szervezetekben. Az általunk vizsgált
készítmény több bakteriofágból állt, melynek az ártalmatlanságát még nem vizsgálták.