• English
    • magyar
  • magyar 
    • English
    • magyar
  • Belépés
Dokumentum megnyitása 
  •   HuVetA kezdőlap
  • Magyar Állatorvosok Lapja
  • 2025
  • 2025 szeptember / September
  • Dokumentum megnyitása
  •   HuVetA kezdőlap
  • Magyar Állatorvosok Lapja
  • 2025
  • 2025 szeptember / September
  • Dokumentum megnyitása
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

A rovarok tenyésztésének és hasznosításának lehetőségei napjainkban : Irodalmi összefoglaló

Thumbnail
Megtekintés/Megnyitás
555_569_Bana_takarmanyozastan.pdf (449.7Kb)
Dátum
2025-09
Szerző
Bana, Bernadett
Tőzsér, János
DOI link
10.56385/magyallorv.2025.9.555-569
Metaadat
Részletes rekord
Absztrakt
ÖSSZEFOGLALÁS A szerzők irodalmi összefoglalójukban bemutatják a rovarok emberi táplálkozásban betöltött szerepét, valamint az élelmiszeriparban történő felhasználásuk fejlődését. Az emberiség már a történelem kezdetén is fogyasztott rovarokat, és a világon ma is több mint 2000 ehető rovarfaj ismert. Az élelmiszer-kereslet növekedésével a rovarok alternatív táplálékforrást biztosíthatnak, nagy fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén. Ipari termelésük kisebb erőforrásigénnyel jár, hozzájárulva az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A fenntartható- ság érdekében további kutatás szükséges a melléktermékek hasznosítására és a körkörös gazdasági modell alkalmazására. SUMMARY This paper presents the tradition of insect eating and its rationale on Earth. The development and status of the insect-based food industry is described. Insects have been eaten by mankind since the beginning of history as an easily accessible, nutrient-rich source of protein, and there are still over 2,000 species of edible insects known to be useful in human nutrition. The orders Coleoptera, Lepidoptera and Orthoptera are the most commonly consumed genera. With population growth and increasing demand for food, edible insects may provide an alternative food source. Edible insects have excellent nutritional value, being high in protein, fat, vitamins and minerals. However, there are cultural and psychological barriers to the adaptation of insect consumption. The article highlights the challenges for the insect-based food industry, such as food safety, consumer attitudes and infrastructure development. Their use in feed can increase the nutritional value of animal protein sources. Insects are easy and quick to breed. They can be grown quickly and cost-effectively due to their short life cycle and low-energy feed requirements. Insect production under industrial conditions requires fewer resources and can contribute to climate change mitigation. Insect farming promises to be more environmentally sustainable and efficient than conventional animal husbandry. Further research is needed on the utilisation of by-products and the application of the circular economy model for the sustainable development of insect-based food.
URI
http://hdl.handle.net/10832/4497
Gyűjtemények
  • 2025 szeptember / September

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV
 

 

Böngészés

A teljes HuVetÁ-banKategóriák és gyűjteményekA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavakEbben a gyűjteménybenA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavak

Az én HuVetÁm

Belépés

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV