Rövid rekord

dc.contributor.authorSzabó, Borbála
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/462
dc.description.abstractA növényvédő szerek elterjedése óta fontossá vált azok mellékhatásainak vizsgálata, illetve a nem célfajokra gyakorolt hatásuk vizsgálata. Az én vizsgálatom a Trebon 10 F nevű inszekticid hatásait vizsgálja a Folsomia candida Willem (Collembola) fajon. A vizsgálat azért fontos, mivel az ugróvillások fontos szerepet töltenek be a talaj anyagforgalmában. Megvizsgáltam, hogy a szer hatással van-e az F. candida mortalitására, reprodukciós képességeire (peteszám, pete átmérő, pete átmérők aránya), illetve a táplálékválasztására. A mortalitást egy generáción, a reprodukciós képességet két generáción, a táplálékválasztást pedig három generáción vizsgáltam. A mortalitást standard OECD teszttel vizsgáltam. A Trebonnak nem volt szignifikáns dózisfüggő hatása a mortalitásra, de a juvenilisek száma csökkent a koncentráció növekedésével. Ezért reprodukciós kísérletekkel dolgoztam tovább. A Trebon egyik kiszórási koncentrációjának, annak tizedének és tízszeresének hatását vizsgáltam, illetve egy kontroll csoportot is alkalmaztam, mind a reprodukciós, mint a táplálékválasztási teszteknél. Az első generációnál az utódokat kettéosztottam egy kezelt és nem kezelt csoportra és rajtuk is elvégeztem a teszteket. A táplálékválasztási tesztet még a nem kezeltek utódain is elvégeztem. A táplálékválasztási kísérleteknél élesztőt (a normál táplálék) és Zamora kukorica levéldarálékot kínáltam fel. Egy edényben egy állat volt 1 hétig. Azt számoltam meg, hogy adott táplálék köré mennyi ürülék kerül. Az adatokat páros t-próbával elemeztem, kétoldali hipotézis vizsgálattal. Ezekből nyert konfidencia intervallum a két táplálék körül található ürülékszám különbségére vonatkozik. Ezt ábrázolva látható volt, hogy az élesztőt preferáló csoportok a pozitív tartományba estek, illetve hogy a koncentráció növekedésével egyre inkább a pozitív tartomány felé tolódnak el a csoportok. Az élesztőt a legtöményebb koncentrációval kezelt csoportok, illetve az első generációban a kezelt csoportok preferálták, a többi kezelést kapott csoport nem válogatott. Néhány kontroll csoport a kukoricát preferálta. Ez azért lehet, mert valószínűleg a Trebonnal jobban terhelt állatoknak nagyobb szüksége van a jobb minőségű táplálékra. A második generációban a konfidencia intervallumok beszűkültek és a nulla köré gyűltek, vagyis egyik csoport sem válogatott. Ez azt a feltételezést erősíti, hogy a Trebon hatásának eltűnéséhez két generáció már elég. A reprodukciós kísérleteknél a peteszámra egyik koncentráció sem volt hatással, egyik generációban sem. A pete átmérő a szülő generációban csökkent, az első generációban viszont nőtt a koncentráció növekedésével. Az átmérők arányára a szülő generációban volt hatása a Trebonnak, de az első generációban nem. Ezek az eredmények felvetik azt, a hipotézist, hogy a szülő generáció csökkenti a befektetését az utódokba rossz a körülmények között, illetve, hogy az F. candida képes valamilyen módon információt szolgáltatni az utódoknak a környezetről, így képesek ahhoz alkalmazkodni. Felvetődik még az a hipotézis is, hogy az első generáción egy kezdeti rezisztencia jelei mutatkoznak. Összefoglalva, ez a vizsgálat kimutatta, hogy a Trebon hatással van a F. candida reprodukciójára és táplálékválasztására, mely több generáción is átívelő hatás.hu
dc.description.abstractBecause of the word-wide distribution of the pesticides, examination of their side.effects on non-target species became high priority. In my study I was intrested in the effects of an insecticid, called Trebon 10 F, on the Folsomia candida Willem (Collembola). This kind of study is important, because springtails have significant role in integrating processes of the soils. I studied chemical effects on mortality, reproduction (egg number, egg diagonal, diagonal’s ratio) and food choice of the collembolan F. candida. I studied mortality on one generation, reproduction on two generation and foof choice on three generation. Mortality was examined with standard OECD test. Trebon didn’t have significant concentratio–dependent effect on mortality, but the number of juvenils decreased if the concentration of the chemical increased. As a consequence of this result I continued the work with reproduction tests. I used one of the field concentration of Trebon, it’s tenth part and it’s tenfold concentration, plus one controll group in the reproduction tests and in the food choice tests. In the first generation I divided the offsprings to a treated and a non-treated group and I have done the tests with both group of animals too. The food choice test was conducted with the offsprings of non-treated group. In the food choice test I offerd baker’s yeast (normal food) and ground leaf of Zamora maize. In one pot was one animal for one weak. I counted the number of the fecal pellets around the given food type. Data were analized with two-sided paired t-test. Confidence intervalls from the t-test was described the diffrence of the number of fecal pellets of the two food types. It was found that groups which prefer baker yeast are in the positive domain and if the concentration increases those groups move more positive domains. Baker yeast was prefered by groups treated with the most concentrated solution and groups from the first generation, whiches were treated, the other groups didn’t prefered any food. Some controls prefered maize leaf. A possible explanation of this result is that springtails stressed more with Trebon require better quality food. In the second generation, confidence intervalls became narrow and gathered around zero, so any groups made a choice. It supports the hypothesis that two generation are enough to disappeare the Trebon effects. In reproduction test, no any concentration had an effect on the number of eggs in any generation. Diagonal of the eggs decreased in parental generation, but increased in first generation, if the concentration of Trebon increased. The chemical had an effect on the ratio of egg’s diagonal in parental generation, but no effect was found in the first generation. These results raise the hypothesis that parental generation decrease the investment to offsprings in harsh enviroment, and F. candida can give information about the enviroment to offspring in some ways. Consequently, offspirngs can adapt to it. Another hypothesis raises up that first generation show the first sympthomes of resistence. Summed up, this examination showed that Trebon has effect on reproduction and food choice of F. candida, which is a multigenerational effect.en
dc.language.isohuhu
dc.subjectÖkotoxikológiahu
dc.subjectCollembolaen
dc.subjectNövényvédő szerekhu
dc.subjectPiretroiden
dc.subjectSzaporodásbiológiahu
dc.subjectTáplálkozáshu
dc.subjectBakonyi Gábor (supervisor)hu
dc.subjectEcotoxicologyen
dc.subjectPesticidesen
dc.subjectReproductionen
dc.subjectNutritionen
dc.titleA Trebon 10 F növényvédő szer hatásai a Folsomia candida (Collembola) faj reprodukciójára és táplálékválasztásárahu
dc.title.alternativeThe effects of Trebon 10 F on the reproduction and food choice of the Folsomia candida (Collembola)en
dc.typeThesisen
dc.identifier.accessionnumB-9990


A tételhez tartozó fájlok

Thumbnail

Ez a dokumentum a következő gyűjtemény(ek)hez tartozik:

Rövid rekord