Az energiaforgalom vizsgálata az ellés körüli időszakban tejhasznú tehenekben
Absztrakt
Egy Közép-Magyarországi holstein-fríz tehenészetében végeztünk anyagforgalmi vizsgálatot,
a gazdaság megbízásából.
A tanulmány elkészítésére azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban súlyos problémák
adódtak a gazdaságban, melyek jelentős gazdasági kárt okoztak. Növekedett az elhullások
száma az ellés körüli időszakban, szaporodásbiológia problémák jelentkeztek, romlottak a
termékenyítési indexek és a termelési mutatók is.
A vizsgálat a fent említett problémák okainak feltárására, azok megszűntetésének lehetséges
módszereinek és későbbi megelőzésüknek, valamint állománybeli elterjedtségüknek
megállapítása céljából készült.
A vizsgálathoz 2011. május 2-án helyszíni szemle, a telep részletes megtekintése, a
tömegtakarmányok megszemlélése és vizsgálata, a takarmányadagok áttekintése, valamint vér
és vizelet mintavételezés történt anyagforgalmi vizsgálat céljából.
A laboratóriumi vizsgálatok a Szent István Egyetem Állathigiéniai, Állomány-egészségtani és
Állatorvosi, Etológiai Tanszék Anyagcsere Laboratóriumában történt.
A laboratóriumi vizsgálatok elsősorban a zsír- és szénhidrátforgalom (energiaforgalom), a
fehérje, a karotin, a Ca, és a P ellátottságra, illetve sav-bázis anyagcserére és az esetleges
ketosisok megállapítására terjedt ki.
Összegezve a telep vizsgálati eredményeit, szubklinikai zsírmoblilizációs betegséget, a
májsejtek fokozott aktivitását, sérülését, szubklinikai ketosist, bőséges fehérje-, Mg-, Pellátottságot,
hiányos, illetve esetenként bőséges Na-ellátottságot, hiányos karotin- és Kellátottságot,
illetőlegesen savterhelést és metabolikus acidózis veszélyét lehet megállapítani.
Ezek közül is a legnagyobb probléma az energia-egyensúly megbomlása az ellés körüli
időszakban. Ennek kiküszöbölésére a termelésarányos takarmányozás megvalósítását
javasoltuk. A különböző termelési csoportok takarmányadagját a kondiciópontszám, a napi
termelés, illetve a vemhességi állapot függvényében szükséges megállapítani úgy, hogy a
csoportátlag igényeinek feleljen meg a takarmány szárazanyag, nyers rosttartalma, energia- és
fehérjekoncentráció, illetve ásványi anyag tartalma.
A telepen az állomány kondíció becslését, legalább havonta egyszer el kell végezni, ennek
elsődleges célja a tehenek megfelelő csoportba sorolása, illetve a tehenek
tenyészkondiciójának megörzése a szárazonállás időszaka alatt.
Mindezek megvalósítása sokat segíthet az állomány állategészségügyi helyzetén és a
gazdaság költség hatékony működésén. The metabolic profile test was performed at a Holstein-Friesian dairy farm in the middle part
of Hungary and was requested by the farm itself.
The preparation of the research was necessary due to recent serious issues that appeared in the
farm causing significant economic problems.
Mortality increased during the time around calving, there were reproduction issues, fertility
and production indexes declined as well.
This herd examination was done to reveal the cause of the above mentioned problems, to find
possible methods for solving these issues, to prevent them happening again in the future and
furthermore to define the current expansion.
On 2nd of May 2011 in order to complete the metabolism research a detailed inspection of the
site, examination of the forage and portions were done, blood and urine samples were taken.
The laboratory tests were completed in the Metabolism Laboratory of Animal Hygiene,
Population-Health Science and Veterinary, Ethnology Department of Szent István University.
The laboratory examinations primarily covered the fat- and carbohydrate (energy) circulation,
the supply of protein, carotene, CA, P, the acid-base metabolism and possible ketosis.
Summarizing the results of the laboratory examinations subclinical fatmobilizational illness,
intensified activity and damage of the liver cells, subclinical ketosis, abundant supply of Na,
lack of carotene and K supply and the danger of acid load and metabolism can be determined.
The biggest from all issues is the disruption of the energy balance during the time of
calving.We recommends eliminating this issue by the implementation of production that is
proportional to foraging.
The portion of the forage must be determined by the different groups based on body condition
score, daily production and gestation. The dry matter, raw fibre content, energy and protein
concentration, mineral content of the forage must satisfy the needs of the group average.
The evaluation of the conditions must be done at least once a month and the primary purpose
of this is to rank the cows into proper groups in order to preserve their condition during the
period of non production.
The implementation of all these methods could help a lot on the current situation of the
animals’ health and the economical operation of the farm.