Browsing by Subject "baromfi"
Now showing items 1-6 of 6
-
Csirkék fertőző bronchitisének magyarországi előfordulása és genetikai jellemzése
(2014)A csirkék fertőző bronchitise (infectious bronchitis, IB) egy, általában csirkéket és fácánokat megbetegítő, jellemzően felső légúti, igen ragályos megbetegedés, amelynek kórokozója coronavírus. Egyes IB vírus (IBV) ... -
Gyógynövények használata az állatorvoslásban
(2014)A gyógynövények állatorvosi felhasználása még sok kutatást igénylő tudományterület, pedig az emberiség már évezredek óta használ gyógyításra különböző növényeket. A modern orvostudománynak is nyújthatnak még újat, hisz ... -
A haszonállatok halal vágása, a rituális vágás élelmiszer-biztonsági kérdései, hatása a húsminőségre
(2014)A modern nyugati mellett a második legelterjedtebb vágásmód a világon a muszlim halal vágás. A halal termékek piaca az elmúlt néhány évtizedben páratlan fejlődést tudhat a magáénak, mára az élelmiszer-kereskedelem jelentős ... -
A háztáji baromfitartás jelen helyzeténekf elmérése Somogy megye északkeleti területén
(2015)Az állattartásban jelentős szerepet tölt be a baromfihús-előállítás. Ezen állatok számos tulajdonságuk miatt könnyen tarthatók kis területen, háztáji állományként, ahogy ez korábbi időkben is jellemző volt. Ennek a ... -
Nem-szteroid gyulladáscsökkentők vesekárosítása csirkemodellen
(2015)Napjainkban a nem szteroid gyulladáscsökkentők az egyik leggyakrabban alkalmazott fájdalom-, és gyulladáscsökkentő szerek az állatorvoslásban. Az NSAID-ok toxikus hatását madarakon már többször is tesztelték, ennek ...