Browsing Diplomadolgozatok / Theses by Subject "Élelmiszer-higiéniai Tanszék"
Now showing items 1-8 of 8
-
A study on the prevalence of anisakid species in fish caught in Maltese waters
(2015)From February 2015 to October 2015, 3 fish species were examined for the presence of anisakids. The larval abundance in these species was investigated, comparing the larvae count to the size and weight of the fish and the ... -
Antibiotikum maradványanyag tartalmú tej gátló hatásának vizsgálata gyors módszerekkel
(2014)During our experiments 9 dairy cows were treated intramammally with Rilexin 200 T (containing cephalexin) and their milk was sampled within the withdrawal time. The antibiotic (cephalexin) content milk samples ware heat ... -
Detection of listeria, e. coli and salmonella in berries by rapid microbiological methods (redox potential measurement + real-time PCR
(2016)Raw or low processed fruits are popular and delicious. Due to the low level of processing, the risk for bacterial contamination is usually higher than for other kinds of foods. The detection of pathogenic bacteria is a ... -
Edible insects as feed ingredient, Nutritional and environmental aspects - Food safety and legal requirements
(2016)Edible insects are becoming a key to solve the world’s food and feed security responding to an increasingly growing world’s population. Despite their nutritional value that is comparable to that of conventional meats and ... -
A hőkezelés hatása a tej antibiotikum-maradékanyag tartalmára
(2015)A PhD munka, amibe lehetőségem nyílt szakdolgozatommal bekapcsolódni a tejben - különböző hőkezelési eljárásokat követően - megmaradó antibiotikum maradékanyagok mennyiségét, valamint azok tejipari hatásait kívánta ... -
Környezetszennyező nehézfémek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai őzekben
(2015)Napjainkban a fémek környezetszennyező hatása, illetve kumulációs tulajdonságuk miatt, a táplálékláncban való feldúsulásuk igen fontos szempont az egészségvédelem szempontjából. A különböző fémek, nehézfémek a környezetben ... -
Statistical analysis of prevalence of campylobacter in poultry farms related to weather conditions in Cyprus
(2016)Campylobacter spp. are now considered to be the leading cause of food borne enteritis worldwide and the most frequently implicated animal host/reservoir of these pathogens is the chicken. Campylobacter spp thrive in moist ... -
Tenger gyümölcsei nehézfém-szennyezettségének élelmiszer-biztonsági megítélése
(2015)Napjainkban a fémek környezetszennyező hatása, illetve kumulációs tulajdonságuk miatt, a táplálékláncban való feldúsulásuk igen fontos szempont az egészségvédelem szempontjából. A különböző fémek, nehézfémek a környezetben ...