A hőkezelés hatása a tej antibiotikum-maradékanyag tartalmára
Abstract
A PhD munka, amibe lehetőségem nyílt szakdolgozatommal bekapcsolódni a tejben - különböző hőkezelési eljárásokat követően - megmaradó antibiotikum maradékanyagok mennyiségét, valamint azok tejipari hatásait kívánta meghatározni. Az általam vizsgált hatóanyag a cefoperazone volt. Az antibiotikumos tőgyinfúzióval nagytejű csoportba tartozó, mastitises Holstein fríz teheneket kezeltünk egyszeri alkalommal, majd ezt követően 3 alkalommal vettünk tejmintát. Az utolsó mintavétel időpontja megegyezett a gyógyszer használati utasításában meghatározott várakozási idővel. Az általunk alkalmazott hőkezelési eljárások a következők voltak: 75 fok 30 mp, 95 fok 5 perc, forralás 2 perc. Vizsgálataink alapján a 75 fok 30 másodperces hőkezelés bizonyult a legkevésbé hatékonynak, azonban ezen a hőfokon a harmadik fejést követően elvégzett hőkezelés után, mért maradékanyag mennyiségek sem érték el a vonatkozó MRL értéket.