Környezetszennyező nehézfémek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai őzekben
Absztrakt
Napjainkban a fémek környezetszennyező hatása, illetve kumulációs tulajdonságuk
miatt, a táplálékláncban való feldúsulásuk igen fontos szempont az egészségvédelem
szempontjából. A különböző fémek, nehézfémek a környezetben természetes összetevőkként
is előfordulnak, azonban az állati eredetű élelmiszerekbe, illetve a humán fogyasztó
szervezetébe elsősorban antropogén tevékenység (pl. ipari és mezőgazdasági tevékenység)
hatására kerülhetnek. Fogyasztói körökben a vadhús jobb dietetikai tulajdonságai, kedvezőbb
és egészségesebb összetétele miatt egyre keresettebb. Ugyanakkor megfontolandó, hogy az
átlagon felüli mennyiségű vadhús fogyasztása miatt a vadhúsban előforduló nehézfémek
felhalmozódása jelent-e élelmiszer-toxikológiai kockázatot.