• English
    • magyar
  • English 
    • English
    • magyar
  • Login
View Item 
  •   HuVetA Home
  • Diplomadolgozatok / Theses
  • Theses
  • View Item
  •   HuVetA Home
  • Diplomadolgozatok / Theses
  • Theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Szántóföldtől az asztalig: peszticid-tartalom nyomon követése az élelmiszerláncban

View/Open
Vöröskői Petra Anna, TDK-dolgozat (875.0Kb)
Date
2019
Author
Vöröskői, Petra Anna
Metadata
Show full item record
Abstract
A vegyszeres növényvédelem a mezőgazdasági termelés során az egyik leginkább környezetszennyező terület. A peszticidek, alkalmazásukból adódóan, az elsődleges termelés során bekerülhetnek a zöldségekbe, ezáltal az élelmiszerláncba, így potenciális veszélyt jelentenek a fogyasztó egészségére. A peszticidek használatára vonatkozó előírások be nem tartása, az előírtnál nagyobb mennyiség, a nem megfelelő permetezés-technika, illetve az élelmezés-egészségügyi várakozási idő figyelmen kívül hagyása növeli a termesztett zöldségek peszticid-tartalmát. A fogyasztó egészségvédelme szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a fogyasztásra szánt zöldségekben és a belőlük készített termékekben MRL értéket meghaladó peszticid koncentráció ne legyen jelen. Vizsgálatainkban a növényeket Movento (spirotetramát) rovarölő- és Amistar Top (azoxistrobin, difenokonazol) gombaölő szerrel kezeltük a hatóságilag engedélyezett koncentrációban és mennyiségben. A peszticidek kiürülés-dinamikáját követtük nyomon az élelmiszerláncban az egyedi és a kombinációs kezelést követően a kezelt paradicsomban és a belőle készített termékben (paradicsomlében) annak vizsgálatára, hogy alkalmazásukkor megfigyelhető-e interakció közöttük, változik-e az egyes komponensek kiürülése és így betartható-e a hatóságilag előírt határérték (MRL). A paradicsomtermesztés zárt növényházban hidrokultúrás termesztéssel valósult meg, elkerülve az esetleges külső környezeti tényezők befolyásolását. A minták előkészítéséhez a QuEChERS módszert használtuk, a vegyületek kimutatását LC/MS módszerrel végeztük.
URI
http://hdl.handle.net/10832/2280
Collections
  • Theses

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of HuVetACommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV