Keresés
1-7 tétel 7 közül
Természetes eredetű élelmiszer-összetevők toxikus hatásai
(Magyar Állatorvosok Lapja, 2018-04)
SUMMARY The authors summarise those natural components of foodstuffs that may be harmful to consumers’ health either in their original quantity or after enrichment. They present the substances ...
A vörös húsok és húskészítmények feldolgozása, előállítása, ill. otthoni sütése, főzése során keletkező rákkeltő anyagok Irodalmi összefoglaló
(Magyar Állatorvosok Lapja, 2017-02)
Summary
The International Agency for Research on Cancer classified the red meat as probably carcinogenic to humans (Group 2A) and the processed meat as carcinogenic
to humans (Group 1), because their processing and home ...
Állati eredetű élelmiszerek nehézfém-szennyezettségének élelmiszer-biztonsági jelentősége - Irodalmi összefoglaló
(Magyar Állatorvosok Lapja, 2016-02)
SUMMARY
This article reviews the food toxicological characteristics of heavy metals and
metalloids, as well as their public health significance in foods. Different heavy
metals are found in the environment as natural ...
Tengeri és édesvízi biotoxinok élelmiszer-toxikológiai jelentősége I. Kagylók
(Magyar Állatorvosok Lapja, 2017-04)
Summary
Biotoxins produced by marine algae are taken up by shellfish during the filterfeeding activity which remain and concentrate in their different organs, thus these
toxins can become the part of the human food-chain ...
A tej kémiai anyagokkal való szennyeződése, élelmiszerbiztonsági vonatkozások
(Magyar Állatorvosok Lapja, 2015-12)
SUMMARY
In this review article the authors highlight the contamination of raw milk and dairy
products with different xenobiotics, and the food safety significance of the related
contaminants. Concerning the chemical ...
Tengeri és édesvízi biotoxinok élel miszer-toxikológiai jelentősége. II. Halak és halászati termékek Irodalmi összefoglaló
(Magyar Állatorvosok Lapja, 2017-09)
SUMMARY
The authors summarise the chemical, toxicokinetic, toxicological and clinical
properties and characteristics of biotoxins (ciguatoxins, tetrodotoxin) and bio genic amines (histamine) found in marine and freshwater ...
A nyers tejben potenciálisan jelen levő kórokozók közegészségügyi jelentősége
(Magyar Állatorvosok Lapja, 2016-04)
SUMMARY
In this review article the authors highlight the public health significance of the
pathogens causing either primary, intravital infection of the raw milk or secondary, mainly faecal contamination of it. Of the ...