Show simple item record

dc.contributor.authorTóth, Adrienn Gréta
dc.date.accessioned2024-03-12T09:02:40Z
dc.date.available2024-03-12T09:02:40Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/3731
dc.description.abstractA kórokozó baktériumok fokozódó antimikrobiális rezisztenciája (AMR) napjainkban egyre nagyobb köz-, és állategészségügyi jelentőséggel bíró probléma. A multirezisztens baktériumok minden évben több és több életveszélyes fertőzést, illetve halálesetet okoznak, miközben a megbízható hatékonyságú antibiotikumok köre egyre szűkül. A jelenség tendenciájáért az ember-, illetve állatgyógyászatban felhasznált antibiotikumok, mint szelektáló tényezők egyértelműen felelőssé tehetők, a baktériumoknak azonban további faktorokra is szükségük van a rezisztencia kialakításához. Az antimikrobiális rezisztenciagének (ARG-k) maguk olyan „nyersanyagok”, melyeket a különböző baktérium populációk tagjai a legtöbb esetben egymástól vesznek át horizontális géntranszfer folyamatok (HGT) során.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleA nyers tej rezisztómvizsgálataen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record