dc.description.sponsorship | A baromfihús fogyasztása az elmúlt időszakban emelkedett Magyarországon. A Központi
Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy a magyar emberek átlagosan fejenként 24,4 kg
baromfihúst fogyasztanak. Ez fölötte van az európai átlagnak, ahol a lakosság átlag 18,8 kg
baromfihúst fogyaszt évente (http://www.mbtt.hu).
A baromfi hús előállítása a modern kori igényeknek megfelelően, mind a higiéniai
körülmények, mint az előállított mennyiség terén, nagyüzemi körülmények között zajlik,
ugyanakkor az újkori bio-szemléletű életmód és táplálkozás részeként sokan nem bíznak meg
a nagyüzemekben tartott állatok húsának minőségében, illetve félnek a lehetséges
maradékanyagok miatt, ezért helyette a hagyományos háztáji, vagy parlagi körülmények
között nevelt állatokat, az ilyen állatokból készült termékeket választják. Ezek a termékek a
boltok polcain manapság már megtalálhatók, ugyanakkor némely esetben az emberek saját
maguknak biztosítják háztáji baromfitartással az ilyen termékek elérhetőségét, hiszen az
esetek döntő többségében ezeknek a termékeknek az ára az előállítás körülményei, és igényei
miatt jóval magasabbak, mint a nagyüzemi körülmények között tartott állatokból készült
termékeknek.
A kérdőív válaszait összevetve kijelenthető, hogy ma Magyarországon a háztáji baromfitartás
sajnálatos módon csökkenő tendenciát mutat. Ennek megfelelően, hogy a gazdák a jövőben
igényt tartanának állataik ellátására elég bizonytalan. | en_US |