Show simple item record

dc.contributor.authorSzabó Andrea Anna
dc.date.accessioned2018-01-29T13:12:42Z
dc.date.available2018-01-29T13:12:42Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otherB-11511
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1827
dc.description.abstractAz utóbbi években számos jótékony hatását írták le a polifenoloknak, és folyamatosan nő az érdeklődés a flavonoidokat illetve más fenolos vegyületeket tartalmazó készítmények iránt. Antioxidáns hatásuk mellett számos egyéb jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek (pl. daganatellenes, allergia ellenes és gyulladáscsökkentő), és ez által mind a humán- mind az állatgyógyászatban több területen is alkalmazhatóvá válhatnak (pl. táplálék kiegészítők, alternatív hozamfokozó szerek). Kísérletünk során két polifenol, a klorogénsav és kvercetin által kifejtett gyulladáscsökkentő hatást vizsgáltuk, a gyulladás következtében kialakult oxidatív stressz mértékének változását követtük nyomon. A két polifenol reaktív oxigén származékok (ROS) mennyiségére gyakorolt hatását bélhámsejteken teszteltük, mivel az általunk vizsgált vegyületek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról kevés adat áll rendelkezésre.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titlePolifenolok gyulladáscsökkentő hatásának vizsgálata sertés vékonybélhám sejtmodellenen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record