dc.description.abstract | Az utóbbi években számos jótékony hatását írták le a polifenoloknak, és folyamatosan nő az érdeklődés a flavonoidokat illetve más fenolos vegyületeket tartalmazó készítmények iránt. Antioxidáns hatásuk mellett számos egyéb jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek (pl. daganatellenes, allergia ellenes és gyulladáscsökkentő), és ez által mind a humán- mind az állatgyógyászatban több területen is alkalmazhatóvá válhatnak (pl. táplálék kiegészítők, alternatív hozamfokozó szerek). Kísérletünk során két polifenol, a klorogénsav és kvercetin által kifejtett gyulladáscsökkentő hatást vizsgáltuk, a gyulladás következtében kialakult oxidatív stressz mértékének változását követtük nyomon. A két polifenol reaktív oxigén származékok (ROS) mennyiségére gyakorolt hatását bélhámsejteken teszteltük, mivel az általunk vizsgált vegyületek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról kevés adat áll rendelkezésre. | en_US |