Az ökológiai állattartás és az állatvédelem kapcsolata
Abstract
Az ökológiai szemléletű állattartás megvalósítja az elvárt állatjóllét feltételeit, biztosítja a kifogástalan állatvédelmet. Az állatok egyedi igényeit is figyelembe veszik, biztosított lehetőségük van a stressztől egészséges mértékben mentes, de nem ingerszegény, egészséges életre, miközben megnyilvánulhatnak genetikailag kódolt, fajra, fajtára jellemző viselkedésformáik. A kifogástalan tartási körülmények és rendkívül erős ellenállóképességük megvédi őket a betegségektől és minimalizálja a kezelések miatt keletkező kiadásokat. Így képesek a kényszer nélküli, kifogástalan minőségű termelésre és az ökológiai szemléletű gazdasági felépítés miatt a környezettel való egyensúly is stabil marad, a környezetnek van ideje és lehetősége regenerálódni. Az alternatív állatgyógyászat lehetőséget biztosít az állatorvosnak, hogy az allopatikus terápiák hatékonyságát növelve új módszerekkel egészítse ki, vagy helyettesítse azokat. Ezzel elérhető, hogy az állatok nem szenvednek a gyógyszerek fölösleges mellékhatásaitól, valamint az ökológiai gazdálkodásban előállított termékek mentesek lesznek a káros maradványanyagoktól, nagymértékben hozzájárulva ezzel a fogyasztók egészségéhez. Az ökológiai minősítésnek feltétele is a maradványanyagoktól való mentesség. A biogazdálkodás rövid távon sok ráfordítást igényel és gyors haszonnal nem kecsegtet, de hosszú távon az intenzív gazdálkodással szinte egyenlő hasznot hozhat, sok fölösleges költségtől és ráfordítástól kímélve meg a gazdálkodót. Környezetre, állatjóllétre és a fogyasztók egészségére nézve pedig rendkívüli haszna van. Az ökoélelmiszerek bizonyítottan több tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és betegségeket megelőző antioxidánsokat tartalmaznak, miközben mentesek a káros vegyszermaradványoktól. E mellett piaci áruk egyre kisebb mértékben drágább a konvencionális üzemekből származó élelmiszerekénél. Az ökológiai gazdálkodás a vidékfejlesztésre elsősorban a munkahelyteremtéssel, valamint a turizmussal és vendéglátással való szoros együttműködése és összefonódása révén fejt ki pozitív hatást. Az ember háziasította az állatokat, ezért erkölcsi kötelessége és gazdasági érdeke védelmükről és általános jóllétükről gondoskodni. "Táplálékod legyen gyógyszered és gyógyszer legyen táplálékod!" Hippokratész Organic stock-farming achieves conditions of expected animal welfare and ensures sound animal protection. Specific needs of the animals are also taken into account, they have secured possibility for a stress free, healthy life at a healthy degree – but not at poverty of stimuli, while genetically coded forms of behaviour being typical of the species of variety can become apparent. Sound housing conditions and their especially strong resistance defend them from diseases and minimize costs arising from curing. Hence they are able for unforced, fair quality production and on account of organic economic structure balance with the environment remains secure, the environment has time and possibility to recover. Alternative veterinary provides opportunity for the veterinarian to complement or to substitute allopathic therapies by enhancing efficiency of those. It results that animals do not suffer from needless side-effects of medicaments; furthermore products of organic farming will be free from adverse residues contributing largely to consumers’ health. Absence of residues is a pre-condition of organic classification. Organic production requires considerable resources in short term and does not provide quick profit, but in the long run it can gain benefit almost equal to intensive farming saving many unnecessary costs and expenditures for the farmer. In addition it has outstanding benefit for the environment, animal welfare and consumers’ health. Organic food contains proven more nutrients, vitamins, minerals and antioxidants that prevent diseases, while being free of adverse residues of synthetic chemicals. Therewith their market price is decreasingly more expensive than food of conventional factories. Organic farming has a positive impact on rural development primarily by creation of employment and through its strong cooperation and connection with tourism and catering. Man has domesticated the animals and therefore providing for their general welfare is his moral obligation and economic interest. „Let food be thy medicine and medicine be thy food” Hippocrates