dc.contributor.author | Bárkányi, Pál | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10832/211 | |
dc.description.abstract | A diplomadolgozat tárgyát képező kísérlet célja a brojlercsirkék tápjában energiakiegészítésként használható különböző zsír- illetve olajforrások termelési paraméterekre, egyes szövetek zsírsav-összetételére valamint az antioxidáns rendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata volt. A vizsgálatban 1200 brojlerkakast (Ross-308) használtak. A szárnyszámmal megjelölt állatokat véletlenszerűen négy különböző takarmányozási csoportba helyezték el. Így az 1. csoportban sertészsír, a 2.-ban napraforgóolaj, a 3.-ban szójaolaj illetve a 4.-ben a lenmagolaj biztosította a nagyobb (6%) nyerszsírtartalmat. A brojlereket 20 ketrecbe helyezték el, azaz kezelésenként 5 fülkét használtak 60-60 állattal. Az állatok a takarmányt illetve a vizet ad libitum kapták. A hízlalási periódus végén (5. hét) kezelésenként 10 állat szárnyvénájából vérmintát vettek, majd az állatok levágása után a mellizomból illetve a májból mintát vettek a szövetek zsírsav-összetételének megállapítása céljából. A vérplazmában a szervezet antioxidáns rendszerét jellemző paraméterek közül meghatározták a teljes gyökfogó kapacitást valamint az összes antioxidáns kapacitást. Az egyes kezelések nem befolyásolták a brojlerek testsúlygyarapodását, illetve a takarmányfelvételt. A szövetek zsírsavösszetétele az etetett takarmányok zsírsav-összetételét tükrözte, bár a négy vagy több kettős kötést tartalmazó zsírsavak arányát a takarmányon túlmenően azok intermedier metabolizmusa is befolyásolta. A lenolaj etetése, a sertészsír-, a napraforgóolaj-, illetve a szójaolaj-kiegészítéssel összehasonlítva, megnövelte a C18:3, C20:5 és C22:6 arányát. A brojlercsirkékben a nagy linolénsav-tartalmú (ω-3) lenolajat tartalmazó takarmány etetésekor mérték a plazmában a legmagasabb összes antioxidáns kapacitást illetve az indukált szabadgyök-képződés (RLU %) értéke itt volt a legkisebb. A döntően linolsavat (ω- 6) tartalmazó olaj etetésekor ezzel ellentétes változást tapasztaltak. Az állatok antioxidáns paramétereiben megfigyelt változások azt jelzik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak ellentétes hatást gyakorolnak a szervezetre, illetve más védekező folyamatokat indukálnak az általuk előidézett oxidatív stresszhelyzetben. | hu |
dc.description.abstract | The effects of dietary fat supplementation on performance, fatty acid (FA) composition of tissues and antioxidant defence system of broilers were studied. A total of 1200 male broilers (Ross-308) were utilized in the study. Upon receipt, 1-day-old broilers were individually wing-banded and separated randomly by mean weight into four different feed groups as described below. Broilers were placed into 20 pens (60 birds per pen, 5 pens per dietary treatment). Broilers had free access to feed and water. Broilers were fed a cornsoybean meal based diet differing in fat source: lard, sunflower oil, soybean oil, and linseed oil. The broilers were weighed individually weekly to monitor growth and feed intake during the 5 wk of the study. From ten broilers per treatment at 5 wk of age blood samples were collected from the wing vein. Broilers were stunned by electric shock and then decapitated. Liver and breast muscle were quickly excised. Fatty acid composition was analysed from tissue samples. Total radical scavenging capacity and total antioxidant capacity were measured in order to follow the changes in antioxidant system of chickens. The treatments did not modify significantly growth performance and feed intake of the broilers. FA compositions in tissues reflected the FA pattern of the diets, although proportion of FAs with four or more double bonds was metabolic specific. Linseed oil supplemented diet increased the level of C18:3, C20:5 and C22:6 in tissue lipids in relation to diets contained lard, sunflower oil and soybean oil. The broilers fed linseed oil diet more effectively maintained their antioxidant status with enhanced plasma radical scavenging capacity. Significantly increased plasma radical scavenging capacity in concert with the enhanced C20:5 and C22:6 proportion in liver and muscle during linseed oil feeding indicate metabolic changes to counteract the oxidative injury. This may be related to the compounds produced after different biochemical pathways of ω-6 and ω-3 FAs. | en |
dc.language.iso | hu | hu |
dc.subject | Broiler | hu |
dc.subject | Lipidperoxidáció | hu |
dc.subject | Lipidek | hu |
dc.subject | Zsíranyagcsere | hu |
dc.subject | Testsúly | hu |
dc.subject | Csirke | hu |
dc.subject | Zsírsavak | hu |
dc.subject | Antioxidáns | hu |
dc.subject | Takarmányozás | hu |
dc.subject | Testösszetétel | hu |
dc.subject | Takarmánykiegészítők | hu |
dc.subject | Fébel Hedvig (supervisor) | hu |
dc.subject | Broilers | en |
dc.subject | Lipid peroxidation | en |
dc.subject | Lipids | en |
dc.subject | Fat metabolism | en |
dc.subject | Body weight | en |
dc.subject | Chicken | en |
dc.subject | Fatty acids | en |
dc.subject | Antioxidant | en |
dc.subject | Feeding | en |
dc.subject | Nutrition | en |
dc.subject | Body composition | en |
dc.subject | Feed-additives | en |
dc.title | Zsírkiegészítők hatása a brojlercsirkék növekedésére, testzsír összetételére, illetve redoxegyensúlyára | hu |
dc.type | Thesis | en |
dc.identifier.accessionnum | B-9404 | |