Enni vagy nem enni? – Esszenciális fémek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai tenger gyümölcseiben
Abstract
A tenger gyümölcsei népszerűsége napjainkban nagymértékben növekszik, kiváló
dietetikai tulajdonságaik, egészséges összetételüknek köszönhetően egyre keresettebbek.
Mivel a tenger gyümölcsei egyre nagyobb arányban lehetnek jelen az emberek által
fogyasztott éves húsmennyiségben, így fontos tudni, vajon megfelelően hozzájárulnak-e
esszenciális tápanyaganyag-igényünk fedezéséhez.
Az esszenciális fémek kis mennyiségben elengedhetetlenek szervezetünk megfelelő
fiziológiás működéséhez, így hiányuk különböző tünetegyüttesek képében jelentkezhet,
amelyeket csak az adott fém bejuttatásával (gyógykezelés, táplálkozás során) lehet
megszüntetni. Ugyanakkor, a fémek fokozott bevitele nem kívánatos hatásokat vagy akár
mérgezést okozhat.
A kagyló-, osztriga- és tintahalmintákat 20 héten át gyűjtöttük közvetlenül egy
fogyasztói halpiacról. A minta-előkészítést követően az állatok esszenciális fém-tartalmát
(kobalt, króm, réz, mangán, molibdén, nikkel, cink) ICP-OES módszerrel határoztuk meg.
Az eredményeket statisztikailag ANOVA teszttel és 2-mintás t-próbával elemeztük.