dc.description.abstract | Az élelmiszer-eredetű humán fertőzések közül világszerte az egyik leggyakrabban előforduló kórkép a Salmonella nemzetség tagjai által okozott gastrointestinalis megbetegedés. Az elmúlt évtizedben folytatott következetes gyérítési programoknak köszönhetően a nagyüzemi baromfitartásban sikerült a Salmonella-hordozó állatok létszámát jelentősen csökkenteni. Egyes európai országokban (pl. Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia) már évtizedek óta folytatnak sertések esetében is Salmonella-kontroll programokat, azonban az Európai Unióban jelenleg még nincs érvényben a hordozó állatok kiszűrésére irányuló monitoring-vizsgálatokra kötelező jogszabály. Ennek következtében nincsenek pontos információnk arról, hogy a nagyüzemi sertéstartásban mekkora mértékű a hordozó állatok jelenléte, ezáltal a sertés-eredetű élelmiszerek esetleges szennyeződésének valószínűsége.
Kutatásunk során egy dél-magyarországi sertésvágóhíd bélüzemében gyűjtöttünk ileocaecalis nyirokcsomókat, valamint az ileum és a caecum elválasztása után az ileumból származó bélnyálkahártya-kenetet. A baktériumizoláláshoz dúsító táplevest valamint szelektív táptalajokat használtunk. | en_US |