Show simple item record

dc.contributor.authorSzura, György
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/229
dc.description.abstractA vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsuk a két, eltérő összetételű készítmény által tartósított roppantott kukoricaszem hatását a tejelő szarvasmarhák tejtermelésére, kondíciójára, bendő fermentációjára és anyagcseréjére. A roppantott kukoricaszem tartósítása Kemisile (Crimpstore 2000S) és Biocrimp készítmények segítségével történt. A vizsgálatot egy nagy létszámú, nyugat-magyarországi tejtermelő telepen végeztük. A vizsgálat időtartamára közel 300, kétszer vagy háromszor ellett tehenet, amelyek utolsó ellése óta 3-8 hét telt el, véletlenszerűen két csoportra osztottunk. A vizsgálati periódus alatt hetente vér és bendőfolyadék mintákat gyűjtöttünk laboratóriumban történő vizsgálatuk céljából. Mindkét csoport diétája azonos összetételű volt, azzal a különbséggel, hogy az egyik csoport esetében Kemisile-vel, a másik csoport esetében Biocrimp-vel tartósított kukoricaszem került felhasználásra. A Kemisile-vel tartósított kukoricaszem keményítőtartalma 0,55%-val, cukortartalma 0,02%-val magasabb, az ammónia koncentrációja 62,63 mg/kg-val alacsonyabb volt. A bendőfolyadék acetát koncentrációja 1,87 mmol/l-vel, az illó zsírsavak együttes koncentrációja 1,47 mmol/l-vel volt magasabb Kemisile esetében. A vérplazma β-hidroxi-butirát koncentrációja 0,12 mmol/l-vel alacsonyabb, az összfehérje tartalma 2,85 g/l-vel magasabb volt Kemisile esetében. A tejtermelés 0,85 literrel nagyobb, a tej szomatikus sejtszám értéke 130 ezerrel alacsonyabb volt Kemisile esetében. A tehenek kondícióvesztése kisebb mérvű volt Kemisile esetében. A bendőfolyadék propionát koncentrációja 1,33 mmol/l-vel, a butiráté 0,363 mmol/l-vel magasabb volt Biocrimp esetében. A fent leírtak alapján arra lehet következtetni, hogy a bendő fermentáció, az energia és fehérje metabolizmus, a tejtermelés és szomatikus sejtszám szempontjából a Kemisile-vel tartósított roppantott kukoricaszem kedvezőbb hatással rendelkezik.hu
dc.description.abstractThe aim of this study was to measure the effect of feeding crimped corn grain, which was preserved with two diffrent preservatives, on the milk production, health status, rumen fermantation and metabolism of high producing dairy cows. The preservation of the crimped corn grain was implemented by Kemisile (Crimpstore 2000S) and Biocrimp. The experiment was carried out at a large scale dairy farm with 1600 Holstein-Friesian cows. 300 second and third parity cows were selected randomly in two groups 3-8 weeks after parturition. Rumen fluid and blood sample were taken for laboratory examinations once a week during the sampling period of the experiment. The diat was identical for both groups except one of the groups was fed by crimped corn grain preserved by Kemisile (treatment K) and the other by crimped corn preserved by Biocripm (treatment B). The crimped corn grain preserved by Kemisile contained 0,55% more starch, 0,02% more suger, and 62,63 mg/kg less ammonium. The acetat ration of the rumen fliud of the cows fed by treatment K was superior to cows fed by treatment B by 1,87 mmol/l. The total concentration of volatile fatty acids in rumen fluid of the cows fed by treatment K was superior to cows fed by treatment B by 1,47 mmol/l. The glucose concentration in the blood samples was higher in the cows fed by treatment K by 2,85g/l. The β-hydroxibutyric acid concentration in the blood samples was less in the cows fed treatment K by 0,12 mmol/l. The daily milk yield of the cows fed by treatment K exceeded the milk yield of the cows fed by treatment B by 0,85 liter. The somatic cell count (SSC) of the cows fed by treatment K was inferior to the cows fed by treatment B by 130.000/ml. In conclusion, more favourable rumen fermentation, energie and protein metabolism, higher daily milk yield and somatic cell count can be achieved by feeding crimped corn grain preserved by Kemisile.en
dc.language.isohuhu
dc.subjectTejelő tehénhu
dc.subjectTakarmányozáshu
dc.subjectNedveskukoricahu
dc.subjectFermentációhu
dc.subjectDairy cattleen
dc.subjectFeedingen
dc.subjectNutritionen
dc.subjectCorn for silageen
dc.subjectFermentationen
dc.subjectBrydl Endre (supervisor)hu
dc.titleKét nedves kukoricaszem etetésének hatása a tejtermelő szarvasmarhákrahu
dc.typeThesisen
dc.identifier.accessionnumB-9788


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record