dc.contributor.author | Ferenczy, Dávid | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10832/268 | |
dc.description.abstract | A dolgozat által feldolgozott kísérlet célja egy szájon át adagolt eugenolt és cinnamladehidet tartalmazó növényi kivonat hatásának vizsgálata volt nagy termelésű tejelő tehenek bendőfermentációjára, és egyes anyagforgalmi paramétereire. A kontroll és kísérleti csoportokat 25-25, ellés előtt 3 héttel lévő állatból állítottuk össze. Hozzávetőlegesen négy hónap alatt összesen hét alkalommal vettünk bendőfolyadék-, vér- és vizeletmintákat. A bendőfermentáció ellenőrzésének céljából meghatároztuk bendőfolyadék pH-értékét, az összes illózsírsav (TVFA), valamint az ecetsav, propionsav és vajsav koncentrációját, ezen illózsírsav frakciók moláris arányát, és az ebből számított ecetsav:propionsav hányadosokat, valamint a bendőfolyadék ammónia-koncentrációját. Az energia-egyensúly ellenőrzésére a mintavételek alkalmával 1-5 pontos kondíció becsléssel értékeltük. A részletes anyagforgalmi 33 állapot vizsgálatának céljából meghatároztuk a vér glükóz, NEFA, BHB, AST és karbamid koncentrációját, valamint a vizelet karbamid koncentrációját, pH, és NSBÜ értékét. A kísérleti csoportban magasabb TVFA, ecetsav és propionsav koncentrációkat (P>0,05) valamint magasabb vajsav koncentrációkat (P<0,05) mértünk. A kezelés nem volt statisztikailag igazolható hatással (P>0,05) a bendőfolyadék pH-jára, az illózsírsavak moláris arányára, az ecetsav:propionsav arányra, valamint a bendőfolyadék ammónia koncentrációjára, valamint az állatok kondíciójára, a vér glükóz, NEFA, BHB, AST koncentrációjára és a vizelet pH és NSBÜ értékeire. Számszerű, ám statisztikailag nem szignifikáns (P>0,05) emelkedést mértünk a vér és vizelet karbamid koncentrációjában, ami összefüggésben lehet a bendőfolyadék illózsírsav koncentrációjának emelkedésével. További kutatások szükségesek az esszenciális olajok in vivo hatásának megértéséhez, hogy lehetővé válhasson a bendőfermentáció kedvező irányú befolyásolása. Ez javíthatja takarmányértékesítést, és így gazdaságosabb lehet a termelés. | hu |
dc.description.abstract | The aim of this study was to examine the effects of a mixture of essential oils containing eugenol and cinnamaldehyde fed to dairy cows with high milk production on ruminal fermentation and some metabolic parameters in blood and urine. Control and experimental groups (with n=25 in each) were established from cows 3 weeks before calving. Over the course of approximately 4 months we collected samples of ruminal fluid, blood and urine 7 times. To monitor ruminal fermentation we analyzed ruminal fluid pH, total VFA concentrations, acetate propionate and butyrate concentrations, the molar proportions of these volatile fatty acids, the acetate:propionate ratio, and ruminal ammonia concentrations. A 1-5 scale body condition scoring system was used at each sample collection to evaluate the enegy-balance state. To monitor the metabolic profile we analyzed blood concentrations of blood glucose, NEFA, BHB, AST and carbamide. Also urine concentrations of carbamide, pH values and the Net Acid Excretion (NSBÜ) were measured. Results showed higher TVFA, acetate and propionate concentrations (P>0,05) and significantly higher (P<0,05) concentrations of butyrate. The treatment had no significant effect (P>0,05) on ruminal pH, 34 the molar proportions of VFA fractions, the acetate:propionate ratio, ruminal ammonia concentrations, the condition scores of the animals, blood glucose, NEFA, BHB and AST concentrations, on urine pH and NSBÜ values. Blood and urine carbamide concentrations were numerically increased, which may be due to increased concentrations of VFA in ruminal fluid, although these changes were not significant (P>0,05). Further research is needed to understand the in vivo effects of essential oils to modify ruminal fermentation in a desirable direction, This may improve utilization of feddstuffs, thus the profitability of production. | en |
dc.language.iso | hu | hu |
dc.subject | Növényi hatóanyagok | hu |
dc.subject | Olaj | hu |
dc.subject | Bendő-anyagcsere | hu |
dc.subject | Kérődzők | hu |
dc.subject | Tejelő tehén | hu |
dc.subject | Anyagcsere | hu |
dc.subject | Takarmányozás | hu |
dc.subject | Adalékanyag | hu |
dc.subject | Brydl Endre (supervisor) | hu |
dc.subject | Jurkovich Viktor (supervisor) | hu |
dc.subject | Plant substances | en |
dc.subject | Oil | en |
dc.subject | Rumen metabolism | en |
dc.subject | Ruminants | en |
dc.subject | Dairy cattle | en |
dc.subject | Metabolism | en |
dc.subject | Feeding | en |
dc.subject | Nutrition | en |
dc.subject | Additives | en |
dc.title | Eugenolt és cinnamaldehidet tartalmazó növényi kivonat hatása tejelő tehenek bendőfermentációjára, és anyagforgalmi paramétereire - előzetes eredmények | hu |
dc.title.alternative | Effects of a mixture of eugenol and cinnamaldehyde fed to dairy cows on ruminal fermentation and some blood parameters -preliminary results | en |
dc.type | Thesis | en |
dc.identifier.accessionnum | B-9419 | |