dc.contributor.author | Németh, Noémi | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10832/304 | |
dc.description.abstract | Egyre növekvő érdeklődéssel fordul a tudomány az élelmiszerek konjugált linolsav (CLA)-tartalmának növelése felé, mert számos állatkísérletben antikarcinogén, antidiabetikus, csontképzést segítő, elhízás ellenes és immunszabályozó hatását bizonyították. A legtöbb konjugált linolsavat (0,2-2 g CLA 100 g zsírban) a kérődző állatok húsa, teje, és az ezekből előállított termékek tartalmazzák. A tej igen fontos szerepet tölt be a humán táplálkozásban, számos összetevője rendelkezik pozitív biológiai hatással. A tejzsírban található CLA részben a linolsav bendőben zajló biológiai dehidrogénezéséből származik, részben a tejmirigyben található ∆9-deszaturáz enzim alakítja át a transz-11 C18:1-et CLA-vá. Habár a legtöbb élettani hatása csupán állatkísérletekben bizonyított, számos humán tanulmány is napvilágot látott napjainkig, ami miatt érdemes lehet a tej CLA-tartalmát növelni. Sokféle tényező befolyásolhatja a tej CLA-tartalmát kérődzőkben, így a takarmányozás, az állat faja, fajtája, laktációs stádiuma és a laktációk száma is. Ezek közül a takarmányozással történő növelés bizonyult a leghatékonyabbnak. A legeltetés jelentősen növeli a tej CLA-tartalmát, és a magas telítetlen zsírsa-tartalmú takarmányok szintén emelik azt. A védett CLA-készítmények adagolása jó, de meglehetősen drága módszer a tej CLA-koncentrációjának növelésére. Habár a takarmányozási módszerek igen hatásosnak bizonyultak CLA-tartalom növelésére, de ez a tej összetételének jelentős megváltozásával is együtt járt (tejzsír, tejfehérje csökkenés, zsírsavösszetétel változás). Az emelkedő CLA-koncentrációval párhuzamosan a transzzsírsavak mennyisége is növekszik a tejben, melyeknek nemhogy jótékony, hanem kifejezetten káros élettani hatásai vannak. További kutatások szükségesek, hogy minden CLA izomer pontos hatását megismerjük és csak a számunkra kedvező anyagok koncentrációját növeljük. | hu |
dc.description.abstract | Scientists are increasingly interested in boosting the conjugated linoleic acid (CLA) content of food products as many animal studies have proven its anticarcinogenic, antidiabetic, bone formation enhancing, antiobesity and immunomodulatory effects. Meat and meat products as well as milk and dairy products of ruminants contain the most CLA, between 0.2 and 2 grams in 100 grams of fat. Milk plays an important role in the human nutritional regime, many of its ingredients have positive biological effects. The CLA content of milk fat originates partly from biologic dehydrogenation of linoleic acid in the rumen and partly converted from trans-11 C18:1 by the ∆9-desaturase enzyme found in the mammary gland. Although most of the biological effects of CLA have only been proven in animal studies, many human studies have come into view to date that suggest the value of increasing the CLA content of milk. The CLA content of milk in ruminants is influenced by a lot of different factors, including diet, the species and breed of the animal, as well as the stage of lactation and the number of lactations. Of these increasing the CLA content of milk through diet has proven the most effective. Grazing as well as feedstuffs with high unsaturated fatty acid content have beneficial effects on the CLA content of milk. The supplement of rumen-protected CLAs is another good, but expensive method. Although studies involving the effects of dietary factors on CLA content have proven successful, this has resulted in significant changes in the composition of milk (decrease in milk fat and milk protein, changes in the structure of fatty acids). Simultaneously with the increasing CLA content the amount of trans fatty acids in milk increases, and these have significant negative biological effects. More research is needed to discover the specific effects of all CLA isomers which could enable us to increase the concentration of the beneficial substances only. | en |
dc.language.iso | hu | hu |
dc.subject | Tej | hu |
dc.subject | Zsírsavak | hu |
dc.subject | Táplálkozás | hu |
dc.subject | Fébel Hedvig (supervisor) | hu |
dc.subject | Milk | en |
dc.subject | Fatty acids | en |
dc.subject | Nutrition | en |
dc.title | Lehetőségek a tej konjugált linolsav-tartalmának emelésére (szakirodalmi összefoglaló) | hu |
dc.title.alternative | Dietary possibilities to increase conjugated linoleic acid content of milk (Literature review) | en |
dc.type | Thesis | en |
dc.identifier.accessionnum | B-9073 | |