Ökológiai és hagyományos juhtakarmányozás összehasonlító vizsgálata
Abstract
Diplomamunkám célja az ökológiai és intenzív rendszerek eltéréseinek megfigyelése volt, főként a báránynevelés és –hizlalás, valamint az anyák takarmányozása terén. A vizsgálatokat egy ökológiai és egy hagyományos juhtartó telep állományában végeztem. Megvizsgáltam mind az anyák, mind a bárányok takarmányozásának technológiáját, és kiszámítottam a takarmányadagok beltartalmi értékeit. Vizsgáltam a bárányok súlygyarapodását és az anyák kondíciójának változását a laktáció ideje alatt a két rendszerben, illetve az ökológiai rendszerben a karácsonyi és húsvéti bárány-előállítás során egyaránt. Az eredmények alapján megállapítottam, hogy a bárányok végsúlya tekintetében a ökológiai rendszer teljesítménye elmarad a hagyományosétól. A bárányok a nagyobb kezdőtömeg dacára elmaradtak a hagyományos rendszerben tartottakhoz képest. Pozitívum volt azonban, hogy az ökológiai rendszer kiegyensúlyozottabb hozamot nyújtott, a bárányok súlya közti szórás, a szétnövés határozottan kisebb volt. A karácsonyi és húsvéti báránynevelés összehasonlításában az utóbbi bizonyult eredményesebbnek. Ez a gazdasági tényezők miatt - a magasabb takarmányárat, a többlet-munkát és a magasabb takarmányfogyasztást csak részben kompenzálja a kedvezőbb felvásárlási ár - jelen technológia mellett kérdésessé teszi, hogy érdemes-e elletni erre az időszakra. A kedvezőtlenebb hozamok dacára a szakirodalom azt mutatja, hogy érdemes foglalkozni az ökológiai juhtartással és -takarmányozással. A költségek kisebbek, és a húsminőség több szempontból is jobb, mint a hagyományos, intenzív tartásrendszerekben. Az öko- és bioélelmiszerek iránti kereslet növekedésével várhatóan az ökológiai állattartás aránya is tovább nő. I made examinations in a settlement's substance of an ecological and a conventional sheep farm. The aim of my research was the examination of benefits and disadvantages of the ecological forage system. I examined altogether the technology of the feeding of the lambs and ewes. I examined the weight gain of the lambs and the change of the mothers' condition in the time of the lactation in the two different systems, also in the ecological system during Christmas and paschal lamb production. I established by the results, the end weight of the lambs in the ecological system lagged behind ones in conventional farm. The lambs in the organic system, despite the bigger starting mass, were lighter compared to the ones kept in the traditional system. It was an advantage however, that the ecological system provided a more balanced yield and the deviations between the weights of lambs was definitely smaller. In the comparison of the Christmas and paschal lambing, the latter one proved to be more fruitful. This because of the economic factors - the more favourable buy-up price can compensate only partly the higher fodder prices and consumption, the more work time - questions the worthy of lambing in the Christmas period beside the present technology. Despite the yields, the literature shows that worthy to deal with the ecological sheep farming and -feeding. The expenses are smaller and the meat quality is better from more viewpoints than at the conventional or intensive farming and also there is a growing demand for the "organic" food.