A prokloráz penetrációja a növényi szövetekbe poszt-harveszt alkalmazás során
Abstract
Kutatásom során a prokloráz hatóanyagú Faxer növényvédőszert vizsgáltam, ami pre- és
posztharveszt peszticidként is használatos. Kísérleteink során kereskedelmi forgalomban
kapható kezeletlen héjú citromokon tanulmányoztuk a prokloráz penetrációját a növény
mélyebb szöveteibe. 3 féle koncentrációban 1, 4 illetve 8 perc behatási ideig merítéses
módszerrel, emellett a permetezéshez legjobban hasonló spricceléssel vittük fel a megfelelő
koncentrációra hígított oldatot a gyümölcsre. A minta előkészítést elvégeztük a citrom héjából
és héj nélküli gyümölcs húsából is a QuEChERS módszerrel, majd a minták prokloráz
koncentrációját LC-MS/MS rendszerrel mértük meg. Az élelmiszer-toxikológiai vizsgálatokon
túl a MATE keszthelyi Georgikon Campusának Növényvédelmi Tanszékével karöltve házityúk
tojásokon is alkalmaztuk a növényvédőszert, hogy információt nyerjünk az ökotoxikológiai
tulajdonságairól.