Show simple item record

dc.contributor.authorNémeth, Réka
dc.date.accessioned2024-02-23T09:52:23Z
dc.date.available2024-02-23T09:52:23Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/3696
dc.description.abstractA méz jelentős antibakteriális hatással rendelkezik, amely nagyrészt a hidrogénperoxidnak, növényekből származó metilglioxálnak és a méhek által hozzáadott defenisin-1 nevű peptidnek köszönhető. Egyes kísérleti eredmények szerint a gyulladásgátló hatását a polifenolok és flavonoidok adják. A 40°C fölé hevített méz enzimtartalma lebomlik. Mivel a jó minőségű méz drága, már az 1970-es évek óta célpontja a különböző hamisítási módoknak. A méz hamisításának számít, ha idegen anyagot adnak hozzá, és ezt nem tüntetik fel. Végeznek eredethamisítást is, ekkor a jobb minőségű mézet rosszabb minőségűvel keverik, hogy drágában adhassák el.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleMézminőség és mézhamisítás vizsgálata redoxpotenciál mérésselen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record