Asszisztált reprodukciós technológia alkalmazása a nyúltenyésztésben
Abstract
A nyúlhús rendkívül egészséges és értékes összetevőket tartalmaz, ezért az egészséges
táplálkozás részeként kiemelt helyet foglalhatna el az étrendben, azonban a hazai
nyúlfogyasztás jelenleg rendkívül kis mértékű és a megtermelt nyúl és nyúlhús szinte egésze
exportra kerül. Ezen termékek tömeges előállítása érdekében a nyúltenyésztésben a szaporulat
létrehozásához asszisztált reprodukciós technológiákat alkalmaznak. Ezen technikák két fő
csoportja az embrió-reprodukciós technikák és a mesterséges termékenyítés, mely
spermavételből és a sperma vizsgálatából, hígításából, tárolásából; valamint magából a
termékenyítésből, azaz inszeminálásból áll. A nyúltenyésztésben a mesterséges termékenyítést
alkalmazzák, melynek sikerességét vemhességvizsgálattal ellenőrzik.