A fermentált búzacsíra kivonat hatása a broilerek Salmonella Infantis ürítésére, termelési mutatóira és egyes vakcinák által kiváltott szerológiai áthangolódásra
Abstract
A baromfi salmonellosisa az egyik legjelentősebb zoonózis világszerte. Közegészségügyi jelentősége mellett pedig súlyos gazdasági károkat is okozhat. Számos módszer ismeretes a salmonellosis csökkentésére és megelőzésére: általános higiéniai rendszabályok betartása, vakcinázás, szerves savak, prebiotikumok, probiotikumok, kompetitív flóra és bakteriofágok alkalmazása.
Szakdolgozatom célja az volt, hogy megvizsgáljuk, az Immunovet HBM néven forgalmazott fermentált búzacsíra kivonattal kiegészített takarmány etetése milyen hatást gyakorol a vizsgált broilerek Salmonella Infantis ürítésére, termelési mutatóira és a vakcinázást követő immunreakcióikra.
A kísérletet 2010. április 6-án kezdtük, a benne részt vevő 260 broilert négy csoportra osztottuk szét. Az I. és II. csoportot mesterségesen fertőztük Salmonella Infantissal, a II. és III. csoport takarmányát pedig kiegészítettük fermentált búzacsíra kivonattal. A IV. a kontroll csoport volt. Vettünk mintákat a csirkék betelepítése előtt a környezetből, a csibeszállító dobozokról, a takarmányból, az ivóvízből Salmonella Infantis kimutatása céljából. Szintén a kórokozó kitenyésztése miatt kloákatampon,- és vakbélminták vétele is történt több alkalommal. Hisztológiai és hisztometriai vizsgálatok céljából vékonybélszakaszokból vettünk mintákat. A fertőző bursitis, fertőző bronchitis és baromfipestis ellenanyagok vizsgálata végett pedig vérmintákat gyűjtöttünk. A vizsgálat alatt többször megmértük az állatok súlyát.
A környezetből, csibeszállító dobozokról, takarmányból és ivóvízből vett minták vizsgálata alapján megállapítottuk, hogy a broilerek Salmonellatól mentesek voltak érkezésükkor, Salmonella mentes környezetbe telepítettük őket és a takarmány valamint az ivóvíz nem fertőzhette őket.
A kloákatampon,- és vakbélminták vizsgálatával kiderült, hogy a fermentált búzacsíra kivonat nem befolyásolta a broilerek Salmonella Infantis ürítését és a vakbélben akkor is megtalálható volt az említett kórokozó, ha a kloákaminta negatívnak bizonyult.
Az egyes csoportok fertőző bursitis, fertőző bronchitis és baromfipestis ellenanyagainak összehasonlításából megállapítottuk, hogy a Salmonella Infantis fertőzés negatívan, míg a fermentált búzacsíra kivonat kiegészítés pozitívan befolyásolta az állatok immunválaszát.
A vékonybélminták elemzéséből kiderült, hogy a fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazó takarmányt fogyasztó broilerek bélbolyhai hosszabbak, míg az ilyen kiegészítést nem kapó állatoknál gyakrabban fordul elő bélboholy atropohia, összeolvadás és leukocytás infiltráció a lamina propiában.
Az átlagsúlyok elemzéséből azt a következtetést vontuk le, hogy a Salmonella Infantis fertőzöttség negatív, a fermentált búzacsíra kivonat etetése pedig jótékony hatással van a testsúlygyarapodásra.
A prebiotikumok, mint például a fermentált búzacsíra kivonat etetése jótékony hatásai miatt indokolt lehet, azonban további vizsgálatok elvégzésére van szükség. Poultry salmonellosis is one of the most significant zoonosis in the world. Apart from its significance in public health it can also cause serious damage in economy. There are various widespread methods to decrease the chance of salmonellosis and to prevent it: keeping general hygiene regulations, vaccinating, applying organic acids, prebiotics, probiotics, competitive flora and bacteriophages.
The aim of my thesis was to investigate the effect of feeding broilers with fermented wheat germ extract (Immunovet HBM) on the shedding characteristics of Salmonella Infantis in the case of the examined broilers, on their production level and on their immune reactions after vaccinations.
We started the experiment on the 6th of April, 2010, we divided the 260 broilers we used during the experiment into four groups. Group I and II were artificially infected with Salmonella Infantis, fermented wheat germ extract was added to the feed of Group II and III. Group IV was the control group.
Before settling the broilers we took samples from their future environment, the boxes they were transported in, their feed and their drinking water in order to detect Salmonella Infantis. For the same reason samples from cloaca-tampons and cecal contents were also taken several times. For histological and histometrical investigation samples were taken from their small intestines. Blood samples were collected to investigate the antibodies of infectious bursal disease, infectious bronchitis and Newcastle disease. During the experiment we regularly measured the weight of the animals.
On the basis of the investigation of the samples taken from the environment, chicken boxes, feed and drinking water we could state that the broilers were not infected by Salmonella and we settled them into a Salmonella free environment and they could not be infected by their feed and drinking water.
Based on the samples taken from cloaca-tampons and cecal contents we could conclude that adding fermented wheat extract to the feed of the broilers did not influence the shedding of Salmonella Infantis and cecal contents remained positive even though cloaca samples proved to be negative.
After comparing the antibodies for infectious bursal disease, infectious bronchitis and Newcastle disease in each group we could get to the conclusion that the Salmonella Infantis infection had a negative influence on the animals’ immune response while the fermented wheat germ extract had positively influenced it.
During the analysis of cecal samples we have found that the intestinal villi of the broilers fed with fermented wheat germ extract were longer while of those who were not given the supplement had more incidences of villus atrophy, fusion of the villi and leucocytic infiltration in the lamina propria.
On the basis of the analysis of the average weight we could draw the conclusion that Salmonella Infantis contamination had negative while providing the broilers with fermented wheat germ extract had positive effect on their gain in weight.
Providing broilers with prebiotics such as fermented wheat germ extract could be beneficial due to their positive effects, however, further investigation is needed in this topic.