Szőlő- és mazsolamérgezés kutyákban : Irodalmi összefoglaló
View/ Open
Date
2025-06Author
Lehel, József
Pleva, Dániel
Ziszisz, Árisz
Hoitsy, Márton
Papp, Antal
Nógrádi, Anna Linda
Gál, János
DOI link
10.56385/magyallorv.2025.6.337-345Metadata
Show full item recordAbstract
ÖSSZEFOGLALÁS
A szerzők irodalmi adatok alapján ismertetik a szőlő és/vagy mazsola elfogyasztását követően jelentkező mérgezéseket, amelyeket elsősorban kutyáknál észleltek, de esetenként macskákban és vadászgörényekben is megfigyeltek, bár, az
utóbbi fajoknál nem áll rendelkezésre dokumentált adat. Alapvetően valamennyi
szőlőt és mazsolát tartalmazó élelmiszer (pl. müzli, granola keverék, mazsolát
tartalmazó pékáruk, diákcsemege) potenciális mérgezési forrás. Ezekben az élelmiszerekben a mérgezést előidéző fő komponens a borkősav. Állatfaji érzékenység révén, kutyákban, a vesékben bizonyos szerves sav transzporterek hiánya
miatt, a borkősav hatására életet veszélyeztető súlyos vesekárosodás alakulhat ki.
A differenciáldiagnózis során a borkősav mellett kóroki tényezőként gondolni kell
egyéb vegyületekre, mint: etilénglikol, mikotoxinok, nehézfémek, peszticidek,
túlzott mértékű D-vitaminfelvétel, csersav (tannin) intolerancia. A gyógykezelés
alapvetően tüneti; speciális antidotum nem áll rendelkezésre.
SUMMARY
Background: The different grape species or raisins and other fruits containing
tartaric acid can induce kidney failure, particularly in dogs, but occasionally in
other animal species such as cats and ferrets. However, documented or published
data are not available in the latter animal species.
Objectives: The review article summarise the potential sources of the toxic
component and its mechanism of action, toxicity, clinical signs, pathological and
histopathological changes, and the possible treatment principles.
Materials and Methods: Evaluationg and summarising the scientific literatures.
Basically, all foods containing grapes and raisins (e.g. muesli, granola mix, baked goods
with raisins, student treats) are a potential source of poisoning. Based on literature
data, tartaric acid is the main component causing poisoning in these foods/nutrients.
Results and Discussion: Basically, there is no scientific data on the exact toxic dose.
The exact mechanism of action of poisoning is unknown. The most sensitive dog
species are Labrador retriever, Golden retriever, Hungarian vizsla, Yorkshire terrier, Bull
terrier, Dachshund, French bulldog, Border collie, Norwegian elkhound, German and
Australian shepherd, German short-haired pointer, American pit bull terrier, Basenji,
Shit-tzu, and mixed breeds. Significant difference in age and sex was not found
between surviving and dead individuals. It is supposed, that due to animal species
sensitivity, in dogs, because of the lack of some organic acid transporters in the
kidneys, tartaric acid can cause severe, life-threatening kidney failure and damage.
Furthermore, tartaric acid can induce gastrointestinal and nervous symptoms, as
well as changes in haematological and clinical-chemical parameters. During the
differential diagnosis of "poisoning", beside the tartaric acid, the following chemical
compounds should be considered as pathogenic factors: ethylene glycol, mycotoxins,
heavy metals, pesticides, excessive vitamin D intake, tannic acid (tannin) intolerance.
Medical treatment is basically symptomatic; no specific antidote is available.