Show simple item record

dc.contributor.authorKurucz, Krisztina
dc.date.accessioned2016-08-31T13:14:56Z
dc.date.available2016-08-31T13:14:56Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.otherB-11319
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1673
dc.description.abstractA PhD munka, amibe lehetőségem nyílt szakdolgozatommal bekapcsolódni a tejben - különböző hőkezelési eljárásokat követően - megmaradó antibiotikum maradékanyagok mennyiségét, valamint azok tejipari hatásait kívánta meghatározni. Az általam vizsgált hatóanyag a cefoperazone volt. Az antibiotikumos tőgyinfúzióval nagytejű csoportba tartozó, mastitises Holstein fríz teheneket kezeltünk egyszeri alkalommal, majd ezt követően 3 alkalommal vettünk tejmintát. Az utolsó mintavétel időpontja megegyezett a gyógyszer használati utasításában meghatározott várakozási idővel. Az általunk alkalmazott hőkezelési eljárások a következők voltak: 75 fok 30 mp, 95 fok 5 perc, forralás 2 perc. Vizsgálataink alapján a 75 fok 30 másodperces hőkezelés bizonyult a legkevésbé hatékonynak, azonban ezen a hőfokon a harmadik fejést követően elvégzett hőkezelés után, mért maradékanyag mennyiségek sem érték el a vonatkozó MRL értéket.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.subjecttejen_US
dc.subjectmilken_US
dc.subjecthőkezelésen_US
dc.subjectheat-processingen_US
dc.subjectantibiotikumen_US
dc.subjectantibioticsen_US
dc.subjectgyógyszer maradékanyagoken_US
dc.subjectdrug residuesen_US
dc.subjectÉlelmiszer-higiéniai Tanszéken_US
dc.titleA hőkezelés hatása a tej antibiotikum-maradékanyag tartalmáraen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record